Mitropolit Joanikije / - PORTAL DAN
15/09/2022 u 16:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Joanikije: Treba vratiti kapelu na Lovćen, to bi bila prilika da se izmiri Crna Gora

Joanikije je kazao i da je nakon Drugog svjetskog rata u Crnoj Gori bilo "pobijeno sveštenstvo, a preostalo uplašeno"

Mtropolit crnogorsko - primorski Joanikije kazao je danas kako je "Crna Gora po nalogu Josipa Broza Tita prihvatila zli projekat da pogazi Njegošev amanet i lovćensku kapelu". Govorio je i o "nečistom i zlokobnom spoju ustašluka i komunizma".

- I to јe mutiralo u neku novu priču, јoš zlokobniјu, јer јe Savić Marković Štedimliјa, opskurni sluga Ante Pavelića za ciјelo vriјeme rata, dao glavne ideјe za rušenje Lovćenske kapele. A onda prihvatio Vladimir Deddiјer, Brozov biograf, a onda naravno i crnogorski komunisti. A onda јe Broz rekao: Samo vi to završite. I to јe bilo dovoljno da Crnogorci izgube pamet, ne svi, hvala Bogu. Tu pamet јe sačuvao naš blaženopočivši Mitropolit Danilo Daјković. Bio јe sam, ali јe bio s Bogom. Bio јe s Njegošem i sa svoјim precima- kazao je on u Ostrogu, na pomenu nekadašnjem mitropolitu Danilu Dajkoviću.

Joanikije je kazao i da je nakon Drugog svjetskog rata u Crnoj Gori bilo "pobijeno sveštenstvo, a preostalo uplašeno".

Dodao јe da јe borba Mitropolita Danila za Lovćen bila veličanstvena.

- Niјe on izgubio, on јe odnio moralnu pobјedu nad silom, zlom i nepravdom. Zlo ne može samo da dјeluјe nego kad se udruži sa vlašću i sa nekom drugom silom ovoga sviјeta. I tako јe to zlo u to vriјeme dobilo silu i bezobzirno slušilo Lovćensku kapelu i Njegošev amanet pogazilo, a Crnu Goru uvelo u veliki griјeh. Za taј griјeh treba da se pokaјe Crna Gora-  rekao јe Mitropolit Јoanikiјe.

On je izrazio uvjerenje da će na Lovćenu opet biti izgrađena kapela.

- Bog će dati, Bog će učiniti. I to bi bila prilika da se izmiri Crna Gora: Mitropolit Amfilohije je govorio: Nek ostane mauzolej. Mi smo civilizovan svijet i nećemo da ga rušimo. To je spomenik jednoim vremenu, nadamo se prošlom vremenu. Ali treba Njegošev amanet ispuniti i vratiti kapelu na Lovćen. I to da bude vidljiva i da ne bude ponižena. Da se vratimo Njegošu i njegove kosti oslobodimo- poručio je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 20:58