Anketa Dan zaljubljenih / DAN PORTAL-ANKETA DAN ZALJUBLJENIH
14/02/2024 u 12:25 h
Bojana Božović, M. ČavićBojana Božović, M. Čavić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ANKETA) Dan zaljubljenih: U ljubav vjere nemamo?

Turisti iz Francuske, Turske, Kosova i naš sugrađanin iz Rusije za portal Dan govore o Danu zaljubljenih.

Pitali smo sugrađane vjeruju li u praznik Dan zaljubljenih i slave li ga. Ipak, samo su turisti iz Francuske, Turske, Kosova i naš sugrađanin iz Rusije bili raspoloženi da govore o Danu ljubavi. Crnogorci su bili suviše sramežljivi da stanu ispred kamere.

Oleg iz Rusije, koji od jula boravi u Crnoj Gori, ističe da obično Dan zaljubljenih proslavlja uz romantičnu večeru kod kuće. 

Noel sa Kosova će današnji praznik provesti sam ali to ga ne sprečava da ga proslavi sa voljenima koji ne moraju biti partner ili partnerka. 

Francuzima je Dan zaljubljenih veoma važan praznik a naš sagovornik Uliks ističe da je svaki praznik koji slavi ljubav dobra prilika da sa voljenima provedemo lijepe trenutke. Mutku iz Turske večeras će voljenu iznenaditi večerom i vinom. 

Mnogi vjeruju da je Dan zaljubljenih nazvan po Svetom Valentinu iz Rima, mučeniku koji je pogubljen 14. februara u trećem vijeku nove ere. Međutim, zapravo je bilo nekoliko muškaraca poznatih kao Sv. Valentin, koji su pogubljeni tokom vladavine rimskog cara Klaudija Gotskog. U doba kada su hrišćani bili često proganjani, rasla je egzekucija vjerskih zastupnika poznatih kao mučenici. Priče o religioznom herojstvu Svetog Valentina počastila je Katolička crkva proslavom Dana zaljubljenih.

Pravoslavni vjernici danas slave Svetog Trifuna, koji se smatra aštitnikom iskrene ljubavi svih hrišćana, zaštitnikom vinograda, čuvarem usjeva od nepogoda i štetočina.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 11:37