06/09/2024 u 15:29 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Počeo Sajam pčelarstva: Na štandovima oprema sa svjetskog tržišta i najkvalitetniji med

Na Trgu nezavisnosti otvoren je Sajam pčelarstva koji je organizovalo Udruženje Crnogorska pčelara, a podržali Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Služba za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju Glavnog grada, TO Podgorica i Savez pčelarskih organizacija Crne Gore.

Posjetioci su bili u prilici da obiđu 20 otvorenih štandova, na kojima su pčelari izložili proizvode, a sajam će biti otvoren i sjutra. Rukovodilac Službe za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju Glavnog grada Boris Spalević istakao je da je Udruženje Crnogorska pčela, jedno od najmlađih, ali i jedno od najorganizovanijih, što upravo potvrđuje i današnja organizacija, koja je od značaja za razvoj i promociju pčelarstva u Podgorici. On je istakao da godina nije bila naklonjena pčelarima prvenstveno zbog velikih ljetnjih temperatura, ali da podrška Glavnog grada neće izostati.

– U saradnji sa predstavnicima udruženja Crnogorska pčela i Udruženja pčelara Podgorice, pripremili smo nove podmjere, za koje će pčelari moći da apliciraju već krajem septembra i početkom oktobra ove godine. Nije rano najaviti da ćemo u saradnji sa ova dva najveća pčelarska udruženja, pripremiti i strategiju za narednu 2025. godinu - kazao je Spalević.

image
-

On je istakao da predano rade na podsticajnim mjerama i podršci pri analizi pčelinjih proizvoda, te pripremama za projekat žiga kvaliteta, ali i da se razmišlja i o GPS aplikaciji i registraciji svih uljanika na teritoriji Glavnog grada.

– Težićemo da se na taj način bolje organizuju pčelinje paše i selidbe uljanika, koje će Glavni grad u narednim godinama uvezati i sa herbal turama i putevima meda. Cilj nam je da se tako turisti i građani Podgorici približe prirodi i vrijednim pčelarima sa područja Pipera, Kuča, Bratonožića, Lijeve Rijeke, Lješkopolja i Lješanske nahije...gdje će moći da kupe domaći med, provjerenog kvaliteta - ističe Spalević.

Jedan od najbogatijih i najposjećenijih štandova bio je prodavnice meda i pčelarske opreme Bio Bi. Milica Kadović kazala je da im je drago što su i ove godine učesnici sajma.

– To je divna prilika da razmijenimo iskustva sa pčelarima, ali i potrošačima pčelinjih proizvoda. Mi se kroz poslovanje trudimo da doprinesemo proširenju svijesti o značaju pčelinjih zajednica, njihovih neprocjenjivih darova i poboljšanju pčelarstva u Crnoj Gori. Pažljivo i sa puno ljubavi prema pčelama biramo najkvalitetniju opremu sa svjetskog tržišta i činimo je dostupnom našim crnogorskim pčelarima. Na taj način indirektno utičemo na poboljšanje pčelarstva u našoj državi. U ovom dobu u kojem živimo susrijećemo se sa brojnim izazovima, rapidnom razvoju tehnologije samim tim brzim i stresnim stilom življenja, te smatram da ne smijemo zaboraviti na pčele koje su izvor života i koje su mnogo prije nas ljudi bile prisutne na planeti Zemlji - rekla je Kadović.

Kadović je navela da su izložili pčelarsku opremu, ali da su građani mogli probati kvalitetan višecvjetni pčelarski med.

– Pčelari su danas mogli kupiti hranilice raznih veličina, veliki izbor zaštitne pčelarske opreme, suplemente za pčele, topionik za vosak, sita za cijeđenje meda, literaturu i sve ono što je neophodno za nesmetan rad na pčelinjaku - ističe Kadović.

Nada Kovačević iz Danilovgrada u ponudi je imala veliki broj proizvoda na bazi meda.

image
-

– Imamo meleme, kreme, domaću rakiju, proizvode od meda, od propolisa, za imunitet... Preporučujem građanima da kupe med za imunitet kako bi se pripremili za zimu. Imamo i planinske čajeve. Selimo pčele u Goliju na 1.300 metara nadmorske visine, tamo berem čajeve, sušim i nudim građanima. Dame najčešće kupuju meleme i kreme za lice koje su na prirodnoj bazi. Sve je pravljeno na biljnoj bazi i bez hemije - kaže Kovačević.

image
-

Ljubica Radojević iz Podgorice kaže da imaju i med u rezanom saću.

– Na tri lokacije držimo pčele, tako da imamo livadski, planinski i pelim-drača med. Imamo prerađevina kao što su med-propolis, med-propolis i polen, propolis kapi... Pravi med možete kupiti samo od provjerenog proizvođača. Kristalizacija meda je odlika da je u pitanju pravi med. Onaj koji se ne kristalište ima nekih sastojaka. Čim su hladniji dani on se kristališe i to je dobar med - rekča je Radojević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 14:17