12/12/2023 u 12:45 h
Bojana Božović, Gordana BojanićBojana Božović, Gordana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Raičević: Nastavićemo sa protestima dok zakoni ne budu štitili žrtve

Koliko neko treba surovo da udara da bi sud prepoznao namjeru- zapitala se Raičević

Izvršna direktorica Centra za ženska prava (CŽP) Maja Raičević poručila je danas da je revoltirana odlukom Višeg suda u vezi sa slučajem Baranke Zumrite Nerde, te da organizacija na čijem je čelu nastaviti sa protestima sve dok zakoni ne budu štitili žrtve na način na koji to nalaže međunarodno pravo.

Ona je na konferenciji za medije ispred Višeg suda kazala da je dosta diskriminacije nad ženama.

Dalibor Nikolić je, prvostepenom odlukom tog suda, osuđen na 12 godina zatvora zbog nasilja u porodici, dok ga je Više državno tužilaštvo optužnicom teretilo za teško ubistvo supruge Nerde, u januaru 2022. godine.



- Koliko neko treba surovo da udara da bi sud prepoznao namjeru i presudio za teško ubiostvo- zapitala se Raičević i pohvalila rad Višeg tuzilaštva jer su, kako je kazala, dobro prikupili dokaze, ali se to "nije dobro odrazilo na konačnu odluku".

Ona je kazala da je dobra vijest što je Skupština Crne Gore usvojila izmjene Krivičnog zakonika po kojem je za nasilje u porodici predviđena zatvorska kazna od u trajanju od pet do 15 godina.

Advokatica Centra za ženska prava i punomoćnica porodice oštećene, Jovana Pavlović kazala je da su očekivali kaznu dugotrajnog zatvora. Ispred Romkinja i Egipćanki obratila se Fana Delija, koja je ocijenila da ova presuda šalje poruku da su životi te populacije manje vrijedni. Psihološkinja Verica Mirović kazala je presuda šokantna i da svi kao društvo moramo uložiti veliki napor da se ovakve stvari ne ponavljaju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 19:19