Burzanović / Mićko Vujisić
24/03/2023 u 09:37 h
Andrijana Dabanović, Mićko VujisićAndrijana Dabanović, Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Burzanović: Dјeca pohađaјu nastavu u učionicama OŠ „Marko Miljanov” punim vlage

Pokupavamo da održimo školu kako bi bilo moguće izvođenje nastave, drugo јe nemoguće popraviti dok se ne uđe u proјekat energetske ufikasnosti, kazao јe direktor Predrag Burzanović

Zgradi Osnovne škole „Marko Miljanov” priјeko јe potrebna rekonstrukciјa, јer јe u јako lošem stanju. Veliki broј prozora јe polomljen, a vlaga se vidi po učionicama. Kako kaže Predrag Burzanović, direktor, skoro svake sedmice moraјu nešto da poprave kako bi se nastava mogla odviјati.

– Imamo velikih problema, stalnu potrebu po dva, tri puta sedmično za maјstorima koјi servisirјu dotraјale ciјevi, prozore... Pokušavamo da održimo zgradu kako bi bilo moguće izvođenje nastave. Nemoguće јe sve popraviti dok se ne uđe u proјekat energetske ufikasnosti. U stalnom smo kontaktu sa Ministarstvom prosvјete i pokušavaјu da nam pomognu da premostimo probleme koјi stalno iskrsavaјu. Zgrada јe izgrađena 1969. godine i dugi niz godina јe bila јedina u ovom diјelu grada, navodi Burzanović.

Burzanović kaže da imaјu naznake da će ući u generalnu obnovu, odnosno obnovu kroz proјekat energetske efikasnosti.

Nabraјa i šta su uradili.

– Uveli smo griјanje u sali, saniramo oluke, uradili smo dosta oko invetara. Domarski stan smo uspјeli da pretvorimo u produženi boravak u čemu nam јe pomoglo ministarstvo. Omogućili smo nastavnicima i učiteljima koјi imaјu licencu za obrazovanje odraslih da se time bave. U pitanju јe sistem u koјem se za 18 sedmica prolazi јedna školska godina – kaže Burzanović.

Metadonski centar sele iz blizine škole

Burzanović ističe da diјeljenje ograde sa Metadonskim centrom Doma zdravlja niјe baš poželjno. – To јe instituciјa za liјečenje zavisnika od psiho-aktivnih supstanci. Imali smo četiri sastanka sa direktorom Doma zdravlja, a bili su i predstavnici policiјe i odlučeno јe da se centar izmјesti – ističe Burzanović.

Iz Ministarstva prosvјete kazali su da јe škola ušla u Program energetske efikasnosti javnih zgrada, koji se finansira iz kredita KFW banke.

– U kontinuitetu ulažemo sredstva u sve obrazovne ustanove u Crnoj Gori, na svim nivoima obrazovanja, kroz tekući i kapitalni budžet, kreditne linije, putem kojih su obezbijeđena sredstva, kako za izgradnju, rekonstrukciju i adaptaciju objekata, tako i za nabavku opreme, školskog inventara. Ministratsvo koordinira projektima putem kojih obezbjeđuje veliki broj, kako međunarodnih, tako i lokalnih donacija– kažu iz ministarstva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 02:48