Раде атмосферску канализацију / Дан
10/05/2022 u 08:00 h
Andrijana Dabanović, Milica VuјisićAndrijana Dabanović, Milica Vuјisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Још није завршена експропријација власницима имања на траси пута Голубовци–Матагужи: Багером у ограде, исплата се још чека

Из Општине Голубовци казали су да су од 50 власника, колико их има на овоj дионици пута, исплаћени неспорни, по основу правичне накнаде за одузету имовину

Реконструкција пута Голубовци-Матагужи, 300 метара послије скретања за стадион "Трешњица" до насеља Гошићи за сада тече планираном динамиком. Грађани су задовољни што се са радовима кренуло јер је су једва пролазили улицом због рупа али страхују када ће и да ли бити исплаћени за одузету земљу и порушене ограде. Један од њих је Мирослав Ушћумлић.

– Страхујем само због тога што су почели да копају и руше, а људима нијесу исплатили земљу и ограде. Требало би да плате па да људима скидају ограде, али надам се да ће то да да се заврши. Узели су ми 150 квадрата земље, ограду и ред лоза, а све то требало би да ми буде плаћано 6.000 до 7.000 еура. То није нека пара, али ово је плаћено по 10 еура квадрат. Ишао сам у Општину на састанак. Дозволио сам да се ради иако још ништа није исплаћено. И данас сам разговарао са њима и рекли су ми да ће бити брзо. Tреба да донесу решење и послије осам дана исплата. Исплатиће сигурно, јер су паре одобрене. Могао бих да забраним да ми руше док не исплате, али ако ми дају рјешење није разлог да стопирамо – каже Ушћумлић.

image

Мирослав Ушћумлић

Дан

Ушћумлић је задовољан како теку радови и не очекује да ће каснити.

– Кренули су добро да раде, а видјећемо како ће се завршити. Дионица је кратка па не очекујем да ће се одужити. У питању је 600 метара пута. Рупе су биле овуда, једва смо пролазили – каже Ушћумлић.

И од Ранка Калуђеровића су тражили пристанак да ућу у имања и почну да раде.

image

Ранко Калуђеровић

Дан

– Мени нијесу пуно узели. Имају трасу која је одређена, како ће то регулисати, да ли ће плаћати или не, не знам. Мајстори су релативно вриједни за ове наше прилике. Не може се пут радити, а да нема прашине, једино да ће неко да га кроз сластичару ради. Неће бити тротоари обострани, само са једне стране, на другој је банкина – истиче Калуђеровић.

Из Општине Голубовци казали су да су од 50 власника, колико их има на овоj дионици пута, исплаћени неспорни, по основу правичне накнаде за одузету имовину.

– Код власника код коjих jе поступак у току, по основу допуне процjене или жалбе, као и оних код коjих се чека окончање оставинског поступка, у даљем поступању надлежна jе Управа за катастар и државну имовину. На овоj дионици пута се укупно експроприше 7.103 квадрата са припадностима оградама и засадама. Сва потребна средства су депонована на рачуну код Министарства финансиjа, те Управа за катастар и државну имовину, по окончању поступка даjе захтjев за исплату средстава надлежном министарству – наводе из Општине.

Един Дестановић, инжењер фирме Индел инжењеринг, казао је да ће се радити атмосферска канализација, тротоари, бициклистичка стаза, зелени појас, упојни бунари, расвјета...

image

Един Дестановић

Дан

– За прву дионицу од 600 метара за сада нијесмо имали проблем са инсталацијама. Катастар инсталација је добар. До сада нијесмо наишли на инсталације које нијесу биле уцртане. Подијелили смо секцију на три дионице, прва 600 метара, а друге двије по 500 метара. Тротоари су са десне стране, а са лијеве банкина. Биће ширине два метра, а бициклистичка стаза 2,5 метра, двије траке у једном и другом правцу, а имаће и зелени појас. Вјероватно је проблем експопријација да не би људима улазили у куће па због тога ће се радити само са једне стране тротоари – истиче Дестановић.

Из Агенције за изградњу и развој Подгорице кажу да су радови почели 29.априла, а трајаће 210 дана. Они истичу да је на 600 метара пута уклоњен асфалт и у току је израда атмосферске канализациjе. Вриjедност радова jе 964.716 еура.

– Дужина диjела пута коjи се реконструише износи 1.440 метара. До сада ниjе било проблема са набавком материjала за радове коjи су тренутно у току. С обзиром на то да се пут асфалтира на краjу, у овом тренутку не можемо казати да ли ће бити проблема приликом набавке и уградње асфалта – кажу из Агенције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 18:27