Ових дана почиње уградња камена на тротоарима / -м.л.в.
13/06/2022 u 07:30 h
Andriјana Dabanović, M. VujisićAndriјana Dabanović, M. Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Радовима у Његошевој улици краја нема

Извођачу радова jе претходних дана упућен захтjев да сагледа колико му jе времена потребно да заврши преостале радове, након чега ћемо проциjенити рок за коjи jе неопходно продужити рок за извођење радова, кажу из Агенције за изградњу и развој Подгорице

Иако је планирано да реконструкција Његошеве улице буде завршена у јуну то се неће десити јер су се на терену појавиле инсталације које нијесу биле евидентиране у катастрима јавних предузећа, те ће радови бити пролонгирани. На градилишту има свега пар радника, а терен је потпуно необезбијеђен.

Преко канала постављене су даске пуне ексера, а из бетона вири и жељезо које једва да се може уочити нарочито у вечерњим сатима. Ексери су разбацани на све стране, те грађани кажу да гранилиште није безбједно и да га је требало потпуно затворити и за пјешаке, а не само за аутомобиле.

Митар Пауновић каже да се буквално понавља сценарио радова из Херцеговачке улице.

image

Митар Пауновић

-м.л.в.

– Изузетно је небезбједно поготово за старије људе, а притом ће радови да касне. У наставку Његошеве улице можемо да пређемо прелазком преко импровизованог моста од дасака и то је итекако проблем за старије суграђане или особе са смањеном покретљивошћу. Уколико већ нијесу завршени радови требало је да се огради градилиште и да се не дозвољава пролаз јер је овако итекако ризично за све пролазнике. Даске су пуне ексера, свугдје вири жељезо, жице на које можемо да се повриједимо. А највећи проблем је што не постоји одговорност за кашњење радова извођача и грађани не добијају транспарентне информације од Главног града. Такође, почиње љетња туристичка сезона, а једна од главних улица нам је градилиште и није фреквентна. Сматрам да се улица неће завршити ни до почетка идућег љета, а не сада у јуну када је и рок завршетка радова – каже Пауновић.

Петар Булатовић једва чека да се заврше радови у центру града.

image

Петар Булатовић

-м.л.в.

– Што се мене тиче једва чекам да се радови заврше и да опет уживамо у свему што ова улица пружа. На први поглед се види да није безбједно градилиште, јер морамо да заобилазимо и прескачемо препреке. Надамо се да ће је завршити у што најкраћем року али мислим да то неће бити у скорије вријеме – истиче Булатовић.

Из Агенције за изградњу и развој Подгорице казали су да је уговорени рок за изградњу Његошеве улице одређен на основу проjектне документациjе, у траjању од шест мjесеци од увођења у посао.

– Радови су почели средином jануара текуће године, на диjелу трасе од Булевара Ивана Црноjевића до Херцеговачке улице. На захтjев привредника из ове улице да се омогући рад локала упоредо са радовима, извођачу ниjе одобрено да радове изводи на циjелоj саобраћаjници, већ jе она подиjељена на двиjе фазе, односно прву од Булевара Ивана Црноjевића до Херцеговачке улице и другу од Херцеговачке до Бокешке улице. Овакав начин рада, уз чињеницу да су се поjавиле инсталациjе коjе ниjесу биле евидентиране у катастрима jавних предузећа, чиjе jе усклађивање са проjектованим инсталациjама изискивало иновирана техничка (проjектна) рjешења и додатне радове, условило jе и пролонгирање радова. Извођачу радова jе претходних дана упућен захтjев, да сагледа колико му jе времена потребно да заврши преостале радове, након чега ћемо проциjенити рок за коjи jе неопходно продужити рок за извођење радова. Уговорени рок за завршетак обjекта jош ниjе истекао – кажу из Агенције.

Они наводе да се на дијелу трасе од Булевара Ивана Црноjевића до Херцеговачке улице, постављају камени ивичњаци, након чега слиjеде камене плоче на тротоарима и допуна дрвореда. На диjелу трасе од Херцеговачке до Бокешке улице, у току је измjештање постоjећих тк инсталациjа и изради канала за одвод атмосферских вода.

– Његошева улица jе затворена за саобраћаj моторних возила, док се пjешачки саобраћаj одвиjа контролисано тако што jе на диjелу трасе од Херцеговачке до Бокешке улице, постављена градилишна ограда и остављен простор за приступ пjешака у локале уз трасу, што jе донедавно био случаj и на дионици од Булевара Ивана Црноjевића до Херцеговачке улице. На градилишту постоjе ознаке да су у току радови, као и градилишна табла, а ограда jе на диjелу трасе уклоњена да би се допремиле камене плоче. С обзиром да ће ових дана почети уградња камена на тротоарима, пjешацима ће се ограничити кретање на средишњи дио саобраћаjнице, на диjелу од Булевара Ивана Црноjевића до Херцеговачке улице, са пролазима до локала. Уговорена вриjедност радова је 846.754,53 еура – кажу из Службе за изградњу и надзор Агенције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 04:12