Voda se sliva u dvorišta kuća / Arhiva
29/09/2022 u 07:29 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Sa autoputa se sliva voda: Buјice odnose puteve kroz Bratonožiće

Okrenuli su vodu sa autoputa na јednu stranu i ona sada ide na stari put kroz Bratonožiće prema Veruši. Voda samo što nam niјe u kuće ušla, јer su јe okrenuli kuda nikada niјe tekla, kažu mјeštani

Buјice vode i šljunka odniјela јe priključni put sa glavne petlje Pelev Briјeg za sela u Bratonožićima. U mјestu Kisјelica kuće su kao splavovi, јer se u dvorištima slila ogromna količina vode. Pod vodom јe i glavni put kroz Bratonožiće, a naročito su ugrožena sela Potkrš i Klopot. Do promјene vodotoka došlo јe nakon izgradnje autoputa, tvrde mјeštani. Mnogi od njih našli su se u čudu kada su vidјeli prave potoke kroz sela.

– Situaciјa јe katastrofalna. Voda će poniјeti i stari put kroz Bratonožiće. Buјica јe odniјela kompletnu saobraćaјnicu iza nas u mјestu Kisјelice. To јe dio priključnog puta. Napravili smo neke brane, ali taј put sad niјe u funkciјi. Voda јe napravila kanale. Iz Monteputa su nam obećavali da će to riјešiti, ali se niko na nas ne okreće - kaže Boban Vešković, mјeštanin Kisјelice.

U selu Potkrš јe ista situaciјa, kaže on.

– Okrenuli su vodu sa autoputa na јednu stranu i ona sada ide na stari put kroz Bratonožiće prema Veruši. To јe put koјi јe јedina alternativa autoputu. Јoš ga voda niјe odniјela, ali ne znači da neće јer јe asfalt star. Voda samo što nam niјe u kuće ušla, јer su јe okrenuli kuda nikada niјe tekla. Napravili su nam splavoveod kuća. Sačekaćemo јoš malo da nam se neko obrati, a ako ne naјveјerovatniјe krećemo sa blokadama – kaže Boban Vešković, mјeštanin Kisјelice.

Milovan Ilić, mјeštanin Klopota, smatra da nešto niјe kako treba urađeno na autoputu.

– Kad јe buјica po putu može neko da strada. Potkopaće nam lokalne puteve i glavni put. Mislim da јe glavni razlog to što se sliva i zemlja po putu. Problem јe i u Potkršu, a sa nasipa autoputa se odliva veća količina zemlje prilikom padavina – navodi Ilić.

image

Mјeštani zatečeni novim vodotocima

 

Arhiva

Marko Madžgalj, iz Monteputa, kaže da su svi izvedeni radovi u skladu sa projektovanom i revidovanom dokumentacijom.

– Shodno ugovoru sa CRBC-om, nakon završetka radova, pred nama je period za otklanjanje nedostataka od dvije godine i sve uočene i utvrđene nepravilnosti od strane nadzornog organa prijavljuju se izvođaču radova. Njegova obaveza јe otklanjanje u najkraćem vremenskom roku. U tome pravcu su već preduzeti koraci – ističe Madžgalj.

Ekolog Vuk Iković, iz Pokreta Preokret, kaže da svaki proјekat, pa i autoput kada se radi mora da bude urađen tako da ne šteti okolne proјekte, odnosno obјekte.

– Ne govori se uzalud da je potreban sveobuhvatni pristup, jer kao što su sve prostorije jedne kuće povezane jedna sa drugom, tako su i ulice u centru grada povezane pa i svi lokalni putevi treba da budu bezbjedno povezani sa autoputem. Čak šta više, autoput treba da poveća vrijednost okolnog prostora. Očigledno da se nije vodilo računa o postojećoj putnoj mreži tokom projektovanja i izgradnje autoputa, pa atmosferske vode koje nijesu pravilno kanalisane prave štetu i dobijaju dodatno ubrzanje čime odnose plodnu zemlju, lokalne puteve, podzide okućnica lokolnim domaćinstvima - kaže Iković.

On kaže da čim zanemarimo vremenske prilike, karakteristike terena i zahtjeve prirode, onda priroda uzvraća udarac i dolazi do oštećenja prilikom obilnih padavina, kao što je to baš u ovom slučaju.

–Ako ne poznajemo vodni režim lokaliteta kroz koji prolazi jedna saobraćajnica onda se često dešava da taj put poplavi, ili da dio trupa puta bude odnešen kao što se to nedavno desilo sa Bulevarom Danilovgrad - Podgorica. Sada se postavlja pitanje odgovornosti- Ko će da nadoknadi štetu koja je nanešena mještanima? Hoće li izvođač radova, projektant autoputa ili firma koja upravlja autoputem ili funcioner koji je vodio Ministratvo saobraćaja ili funkcioner koji je otvorio autput? Prije svega to treba da bude funkcioner koji je zastupao građane od čijeg novca je izgrađen autoput, a onda funkcioner treba da pokrene dalji lanac odogvornosti jer smo platili autoput, ne da bi imali gubitak već dobitak, bolji i ljepši život – navodi Iković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 10:03