Zdenka Kovačiček i Green House Band / -ŽELJKO ŠAPURIĆ
28/08/2023 u 15:35 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bedem fest donio raznovrsne emocije i vratio život tvrđavi

Završno veče otvorio je domaći bend Vizant, nakon kojeg je nastupala Zdenka Kovačiček & Green House Blues Band, Dado Topić a zatvorio ga mladi rok bend Monah

IX Bedem fest koji se ove godine organizovao u podnožju tvrđave osim što je, kako navodi organizator festa Petar Šundić priredio jedno "muzičko putovanje" poslao je i jasnu poruku a to je da je tvrđava vrijedan ukras koji treba čuvati, njegovati i valorizovati kako za sadašnje tako i buduće generacije.

Završno veče otvorio je domaći bend Vizant, nakon kojeg je nastupala Zdenka Kovačiček & Green House Blues Band, Dado Topić a zatvorio ga mladi rok bend Monah.

Saša Zejak, pjevač grupe nikšićke metal grupe Vizant koja četvrti put nastupa na Bedem festu kazao je da su veoma zadovoljni nastupom kao i reakcijom publike koja se na Bedemu uvijek ujedinjuje.

Bedem fest je nešto što prevazilazi različitosti i ujedinjuje ljude, nešto što treba da bude obraz ovog grada i čitave Crne Gore, gdje se različitosti priznaju, ali se na njima ne insistira, već na zajedništvu kroz muziku i ljubav. Čast mi je što naša grupa svira već četvrti put na Bedem festu. Za dva mjeseca imali smo četiri koncerta i veoma smo zadovoljni. ‘Vizant‘ tekstualno i muzički odražava ovu sredinu iz koje dolazimo. Uvijek govorim da sve mane i vrline crnogorskog krša nosim u sebi. Mi smo ono što je ovaj kamen isklesao.

Zdenka Kovačiček kazala je sa Green House Blues Bandom najviše izvodila pjesme sa svog novog albuma "Konstatacija jedne mačke" koji je izašao prije dvije godine i koji je nominovan za rok album godine.

-Uključićemo u večerašnji repertoar malo bluesa, jazza najmanje i roka, ali na kraju jer to je nekako publici najdraže. Imamo naravno i neke stare dobro poznate stvari koje ćemo izvoditi, pjesme Dženis Džoplin uvijek dignu publiku. Imala sam tu sreću da smo jedini u Evropi koji smo postavili na scenu brodvejski mjuzikl "S ljubavlju Janis", i to mi je jedan od najdražih projekata u pozorištu. Drago mi je što je "Frku" obradio Nipplepeople, jako su je dobro obradili i pjesma ima 20 miliona pregleda na Youtube. Upravo me je ona vratila na vrh. Moje pjesme su uvijek posebne i teške za "skidanje" i rijetko se desi da to rade mlađe grupe. Možda će pjesme za novog albuma "skidati" nakon 20-30 godina pošto kažu da sve što radim radim ispred vremena. To mi je lijepo, jer i kada me ne bude moje pjesme će ostati iza mene – kazala je Kovačiček.

Dado Topić koji je nakon sedam godina ponovo nastupao na Bedem festu, kazao je da je novi prostor puno praktičniji kako za bendove tako i za publiku. i smatra ga "inteligentnim rješenjem". Ove godine imaće oko 10-15 koncerata od Crne Gore do Slovenije a sledeće planiraju realizaciju projekta sa malim gudačkim orkestrom.

-Čuo sam da je sinoć ovdje bilo dobro tako da su i naša očekivanja dobra, najvažnije je da se publici svidi, ako oni budu sretni i zadovoljni i mi ćemo biti. Inače, moja publika je svih generacija i drago mi je zbog toga. Stariji se čak "usuđuju" da naručuju pjesme koje su slušali prije 25 godina – kazao je kroz osmijeh Topić.

Topić navodi da je publici danas dostupan veliki izbor muzike različitih žanrova na Youtubu u odnosu na ranija vremena te ih nije lako zadovoljiti a ne može se ni "muljati" jer današnja publika zna dosta toga.

-Mora se svirati pošteno i to je jedini ključ za neki relativan ili bolji uspjeh. Danas više nema mega zvijezda kao što je bilo prije 30 godina što je dobro. Muzika nije teren za takmičenje niti sport, već kultura duha, emocija, romantike i ako to uspiješ lijepo predstaviti publici biće dobro – kazao je Topić.

Niški bend koji je bio pobjednik ovogodišnjeg partnerskog Bunt rok festivala koji je održava u Srbiji zatvorio je festival, a gitarista i vokal ovog benda u usponu Lazar Jovanović kaže da im je čast da sviraju na Bedem festu a posebno poslije velike zvijezde kao što je Dado Topić. Ime grupe, prema njegovim riječima, nosi određeno značenje.

Kao prvo naziv "Monah" kul zvuči, a i generalno živimo u vremenu gdje muzike nestaje kao i kvalitet muzike mi smo usamljeni na taj način kao monah, a i odričemo se tih nekih povlastica jer nemamo želju da budemo rok zvijezde već da muziku držimo muzikom. Živimo u jednom nesrećnom dobu i mislim da će ljudi 2020. pamtiti kao deceniju po najgoroj muzici – kazao je Lazar.

Svoje fanove, kako kaže, skupljaju po koncertima i svirkama nadaju se da će ovom prilikom i u Crnoj Gori skupiti ljude koji će prepoznati kvalitet njihove muzike.

Nakon završetka XIV izdanja Bedem festa utisci izvođača su veoma pozitivni ali i publike koja je uživala u muzičkom putovanju kroz vrijeme, a direktor festival Petar Šundić iz NVO ProFuturo poručio je da se za jubilarno XV izdanje "može svašta očekivati" ali i da je jedno sigurno, da će tvrđava ponovo biti mjesto koje živi i ukazao na značaj njene valorizacije kako za grad tako građane i posjetioce.

Ovogodišnjim festom čiji je slogan "‘Ne može se sakriti grad kad na gori stoji" željeli su da ukažu na monumentalnost drevnih ostataka Onogošta a činom spuštanja u donji grad početi graditi temlje za nove priče.

-Ove godine festival je bio muzički vremeplov, a mi smo ostali vjerni sebi i napravili neobične kombinacije ne odustajući od kvaliteta, čak i po cijenu brojnosti publike.Ove ljude nemate priliku da često vidite na ulici, a kamoli na dešavanjima. Upravo to je najveća satisfakcija Bedem festa ove godine za dalji rad. Konačno su starije generacije odgovorile na naš poziv i jako sam nadahnut pozitivnom energijom. Okrenuo sam leđa starom Petru Šundiću i okrenuo lice novom čovjeku u sebi koji je inspirisan najboljim stvarima a to su ljubav prema svima, a najviše prema mome Nikšiću i tvrđavi – kazao je Šundić.

Šundić vjeruje i ne odustaje od ideje da tvrđava koja ima veliku kulturno-istorijsku vrijednost treba biti valorizovana, a Bedem fest je dokaz da je "život na tvrđavi moguć".

-Mi jedini vjerujemo u ovaj prostor. Do sada su se mijenjale brojne brojne ličnosti, funkcije i imena koja su nas možda i osporavala i nijesu vjerovala, ali uprkos raznim iskušenjima uvjeren sam da smo ove godine uspjeli da i ljude podstaknemo da i oni počnu da vjeruju – kazao je Šundić.

Kruna truda je, prema riječima Šundića, bila posjeta ministarke kulture Maše Vlaović i ministra ekonomskog razvoja Gorana Đurovića, kao partnera festivala, direktora Turističke organizacije Mitra Baraća, predsjednika Skupštine opštine Nemanje Vukovića, potpredsjednika Opštine Zorana Tomića i savjetnika predsjednika Opštine Miljana Mijuškovića.

-Prošli smo tvrđavom i neobavezno dogovorili traženje rješenja i ovo je prvi put da sa više strana govorimo o ovom prostoru što me čini srećnim jer mislim da smo uspjeli ove godine postavimo temelje za naredne priče - kazao je Šundić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 10:14