Akademia crnogorskog rokenrola / -USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
17/02/2024 u 14:30 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Barski bend "Akademia" objavio dva nova singla: Stare hitove vratili u život

"Mrzim decembar" i "Poljubi me u obraz" su peti, odnosno šesti, singl sa trećeg albuma

Jedan od najboljih bendova kod nas, barska "Akademia" nedavno je objavio dva nova singla. U pitanju su obrade starih pjesama nekadašnje grupe "Ružin trn"- "Mrzim decembar" i pjesme "Poljubi me u obraz" – grupe "Makadam".

To je peti, odnosno šesti singl sa trećeg albuma koji će, za razliku od prethodna dva, brojati desetak kompozicija.

Pjesmu "Mrzim decembar" AkademiA je objavila kao omaž svom pokojnom prijatelju i producentu Novaku Nocu Brajoviću.

- To je bila Marijina ideja. Rekla je da voli tu pjesmu i da bi voljela da je snimi u nekoj integralnoj, staroj verziji, te smo je tako i napravili. Neven Marković je autor muzike, Gula je autor teksta, dok smo Mišo, Marija i ja autori aranžmana. Ona je snimljena još u decembru. Počeli smo da radimo i na spotu i tri od četiri dijela su snimljena. Marija je dva dana snimala svoje djelove, mi smo jedan dan snimali kao bend, a ostalo je da se snime neki studijski snimci… Ipak, objektivno kasnimo. Ja sam volio da pjesma, pošto se zove ‘Mrzim decembar‘ izađe u decembru, ali bojim se da ćemo morati da čekamo decembar ove godine - kaže vođa Akademie Božo Gagović.

Međutim pjesma je puštena u etar i već je bila hit dana na nekoliko radio stanica.

Druga pjesma "Poljubi me u obraz" je obrada Makadamove pjesme sa njihovog prvog albuma iz ‘82. godine. Autor muzike je Mirsad Serhatlić, Minjo Perić teksta, dok su aranžman radili Akademci, Mišo i Božo.

Ove godine, AkademiA će snimiti još dva singla, zbog ugovora o sufinansiranju sa PAM-om Crne Gore.

- Biće to dvije interesantne kompozicije, neću otkrivati za sada šta se događa, ali imaćemo osam pjesama i mislim da će o trećem albumu moći da se razgovara početkom 2025. godine, a da će objektivno da se završi i izda u drugoj polovini naredne godine- obećava Božo.

AkademiA je tokom novogodišnjih praznika bila najaktivnija crnogorska rock grupa.

- Imali smo izuzetno mnogo obaveza i svirki, jedva smo čekali taj drugi januar da polako završavamo sa nastupima, jer smo baš bili umorni. Bili smo nešto više od tri nedjelje na odmoru, a onda smo se 27. januara vratili u normalan tok svirki. Za sad imamo po jednu, dvije svirke sedmično. Naravno, kako se ljeto bude približavalo, to će se pojačavati. Ostali smo na nekim ozbiljnim mjestima i lokalima gdje još uvijek može da prođe rock ‘n‘ roll i to što mi radimo. Snimamo stalno nešto, bićemo aktivni - ističu Akademci.

U svakom slučaju, u dobrom raspoloženju čekaju ljeto i onda ćemo ih gledati u ‘Azzuru‘, a i na gradskim festivalima.

- Na takmičarske festivale teško da ćemo ići jer nas to ne interesuje previše, a i mi nismo te fele. Imamo raznih planova, vidjećemo tačno što će biti, ali nismo pod pritiskom da nešto specijalno žurimo. Uglavnom svaka sedmica nam je puna nekih dešavanja i veoma je koloritno pored svih ovih naših svirki - zaključio je alfa i omega Akademie Božo Gagović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. septembar 2024 21:25