/ -JUTJUB/SKRINSOT
10/05/2024 u 14:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Džon Vejn odbio ulogu u kultnom filmu Stivena Spilberga

Osim što je bio jedno od najpoznatijih lica starog Holivuda, Džon Vejn bio je i veliki patriota te je odbijao da glumi u filmovima koji su SAD prikazivali u lošem svjetlu.

Zvijezda vesterna je iz tog razloga odbila ulogu u kultnoj ratnoj komediji Stivena Spilberga.

Prema Far Outu, Vejn, Čarlton Heston i Džimi Stjuart razmatrani su za ulogu generala vojnika Džozefa V. Stilvela, koji se pojavljuje u ratnoj komediji 1941 iz 1979. godine. Stilela je u filmu glumio Robert Stak.

Radnja filma smještena je u decembar 1941. godine, nakon vazdušnog napada na Perl Harbor. Film prati stanovnike Kalifornije koji se u panici pripremaju za japansku invaziju jer misle da su oni sledeća meta. Novonastali haos pokušava da smiri general vojnik Stilvel.

Osim uloge Stilvela, Vejnu je ponuđena i manja kameo uloga, ali je odbio obje. Nakon što je pročitao scenario, glumac je izjavio:

"Ovo je najveća antiamerička glupost koju sam ikad pročitao."

Spielberg je rekao da mu je Vejn savjetovao da ne snima taj film jer će biti razočaran ako to učini. Glumac i reditelj bili su prijatelji i razgovarali su jednom mjesečno.

"Vejn je bio znatiželjan pa sam mu poslao scenario. Nazvao me idući dan i rekao mi da je film antiamerički te da je gubitak vremena", prisjetio se Spilberg.

"Rekao mi je: ‘To je bio jako važan rat. Ismijejavaš rat zbog kojeg su izgubljeni milioni života u Perl Harbouru. Nemoj praviti šalu od Drugog svjetskog rata.‘"

"Takođe mi je rekao: ‘Nemoj snimati ovaj film. Biću jako razočaran u tebe ako odlučiš da to uradiš", dodao je reditelj.

Film 1941 bio je kritički promašaj, ali je sa godinama stekao kultni status.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 01:32