Izabela Roselini / - DAN PORTAL
09/08/2024 u 03:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Izabela Roselini sadejstvom umjetnosti i nauke oduševila publiku Rubix festivala

Drugo izdanje Rubixa otvoreno je sinoć u Tivtu.

Drugo izdanje Rubixa otvoreno je sinoć u Tivtu. Festival je otvorio direktor Porto Montenegra i poželivši dobrodošlicu, podsjetio na misiju organizatora - promociju kreativnosti, pozorišta, muzike, nauke i tehnologije.

- Neka se vaša duša i um ispune umjetnošću i hvala vam što ste nam pomogli da otvorimo spektakularan šou.

Nakon njega posjetiocima se obratila ministarka kulture i medija Tamara Vujović.

image

Tamara Vujović

- DAN PORTAL

- U svijetu koji se stalno mijenja i suočava sa novim izazovima, ovakvi festivali omogućavaju umjetnicima da eksperimentišu, stvaraju i komuniciraju svoje ideje ka široj publici. Umjetnost i tehnologija koegzistiraju i nadopunjuju se, kao posljedice sinergije umjetnika stvarajući novu vrstu kreatora – poručila je Vujović.

Stipendistkinja Fondacije „Miloš Karadaglić“ Petra Radulović s gudačkim kvartetom „New Era“ podsjetila nas je na neke od naljepših arija ("Parla piu piano", "O, mio babino caro") i kompozicija Enudija, Morikonea...

Glavna zvijezda večeri, glumica, filantrop, režiserka, spisateljica Izabela Roselini opravdala je očekivanja ljubitelja teatra. Monodramom "Darvinov osmijeh" podsjetila nas je da bez emocija nema ljepote. Sa više od pet decenija u glumi, nošena genetskim darom ka umjetnošću (majka Ingrid Bergman, otac Roberto Roselini), Izabela teatru i umjetničkom izražaju pristupa analitički. Master diploma etnologije i strast ka nauci i proučavanju ponašanja životinja izrodili su ovaj "passion project", koji i publiku i kritiku ne ostavlja ravnodušnim.

Imitirajući životinje, mijenjajući raspoloženja poput kostima, poziraći, publici se predstavila u punom svjetlu. Raskošan talenat i iskustvo, šarm i povezanost s auditorijumom, nagrađeni su ovacijama. 

- Volim vas i želim da budem zauvijek sa vama - poručila je na kraju monologa, a publika će njenu neposrednost, humor i iskrenost (iznijela zanimljive priče o porodici, "otključala slike" na djetinjstvo) dugo čuvati u sjećanju.

Posljednji je nastupio kompozitor i producent iz Berlina Dejvid August koji je naročito razigrao mlađe posjetioce.

EKSKLUZIVNI INTERVJU: Mark Kolin (Nouvelle Vague): Ne smijete izgubiti kreativnost, iznenadite publiku

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 01:03