/ -JUTJUB
09/03/2024 u 11:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kim Gordon objavila drugi studijski album „The Collective"

Gordon je takođe objavila i datume turneje po Velikoj Britaniji, Evropi i Sjevernoj Americi

Muzičarka i vizuelna umjetnica Kim Gordon objavila je svoj drugi solo album, "The Collective" 8. marta preko Matador Recordsa.

Prije nekoliko sana iskoristila je priliku da još jednom najavi album pjesmom "Psychedelic Orgasm". Objavljen je i video spot za pjesmu, koji su režirali Kim Gordon i muzičar/režiser/producent Vajs Kuler. Kratkim snimcima i naopačke okrenutim nasumičnim prikazima Los Anđelesa, video spot je dezorijentišući kao i sama "Psychedelic Orgasm".

Gordon je takođe  objavila i datume turneje po Velikoj Britaniji, Evropi i Sjevernoj Americi. Nama najbliži njen koncert biće u Beču 22. juna, Gracu 28. juna na Elevate festivalu i Pragu 2. jula.

"Psychedelic Orgasm" prate ranije objavljeni singlovi i spotovi "I‘m A Man" i "BYE BYE", oba sa ćerkom Koko Gordon Mur u glavnoj ulozi. Ne dešava se često da umjetnici dočekuju sedmu deceniju novim albumom, a skoro niko sa snimkom tako užarenim i revolucionarno čudnim kao što je "The Collective", koji ima više sličnosti sa post-milenijumskim SoundCloud repom nego sa tonovima indie rocka 21. vijeka.

Džastin Rejzn, 41-godišnji producent iz Los Anđelesa koji je sa Kim Gordon radio na "No Home Record" i "The Collective", primijetio je da "mnoge karijere opadaju sa godinama, ali ima i onih koje rastu". Kao primjere naveo je Dejvida Bouvija, Leonarda Koena, Nika Kejva – i Kim Gordon.

– Vjerovatno ne bih napravila solo album da me Džastin nije nagovorio – kaže Gordon, misleći na "No Home Record", njihovu prvu saradnju 2019. godine. Rejzen joj je rekao da je uzbuđen što će pustiti "The Collective" nekim reperima koje poznaje, dodavši: "Ovo će ih oduvati". Gordon i Rejzen su se upoznali nakon što je njegov brat Džeremaja, muzički producent koji pravi bitove pod imenom Sadpony, imao slučajni susret sa Gordon u jednom restoranu u Los Anđelesu 2015. godine. Pomenuo je da je njegov brat nedavno radio na albumu "Night Time, My Time" alternativne pop zvijezde Sky Ferreira i Gordon je bila zaintrigirana.

– Sviđao mi se taj album, ali me obično ne impresionira kada čujem riječ ‘producent‘ – rekla je Gordon. – Moj sluh se tada malo zatvori.

Kada je Rejzen počeo da šalje neke snimke, Gordon je bila zatečena:

– Oh, on zaista shvata moj senzibilitet.

Ona opisuje taj rad riječima koje često koristi kao svoju najveću umjetničku pohvalu: "minimalistički" i "jeftino". Razvio se proces: Rejzen je slao Gordon snimke za koje je smatrao da će je inspirisati, a ona je snimala vokale u njegovom studiju, kasnije dodajući slojeve distorzirane gitare i druge efekte. Gordon ima komplikovan odnos prema riječi "muzičar" pa je Rejzen počeo da je zove "dizajnerom buke".

– Ona je stvarno dobra u dizajniranju buke – kaže on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 03:38