Kiss prodao sve što ima / AFP-TORBEN CHRISTENSEN
05/04/2024 u 15:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kis prodao sve što ima – pjesme, autorska prava, izgled za 300 miliona dolara

Kompanija „Pophaus entertejnment“ je kupila i brend benda

Hard rok bend Kis prodao je sav svoj dosadašnji rad i sva autorska prava muzičkom investitoru iz Švedske za 300 miliona dolara.  

Kompanija „Pophaus entertejnment“ je za 300 miliona evra kupila i brend benda, izgled, kao i intelektualnu svojinu.

Prodaja se poklopila sa povlačenjem benda sa živih nastupa, koje je obilježeno velikom svjetskom turnejom „Kraj puta“. Kis je turneju počeo u januaru 2019. godine, a završio u decembru 2023. koncertom u  Medison skver gardenu u Njujorku.

Prethodno su sva svoja djela i autorska prava prodali muzičari Bob Dilan i Brus Springstin, prvi za 500, a drugi za 450 miliona dolara.

Iako detalji ugorova nisu objavljeni, za sada se zna da će „Pophaus“ posjedovati ne samo prava na muziku Kisa, već cjelokupan brend benda, uključujući i prihod od prodaje intelektualne svojine, što će omogućiti švedskoj kompaniji da prihoduje od sadržaja koji kreira vještačka inteligencija, kao i da sama proizvodi sadržaj uz pomoć vještačke iteligencije (AI).

Kompanija je ranije sarađivala sa Kisom na digitalnom avatar projektu, a takođe je na sličnom principu bila producent „Aba vojaž“ koncerata.

Kis su 1973. godine osnovali glavni pjevači Pol Stenli i Džin Simons. Bend je postao planetarno poznat po svojim kostimima i oslikanim licima na nastupima. Bend se prvi put bez maski pojavio 1983. godine.

Kis je za 50 godina karijere prodao oko 100 miliona nosača zvuka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:29