Nenad Tomović Stato / -PRIVATNA ARHIVA
13/02/2024 u 17:34 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mojkovački reper Stato hip hop kulturu osim muzikom izražava i kroz druge umjetnosti

Svestranost najoriginalnija u bojankama i slikovnicama kojima približava hip hop muziku najmlađima

Mojkovčanin Nenad Tomović poznatiji kao Stato, već uveliko sprema šesto izdanje festivala Centrum, koje je posvetio svojim preminulim drugarima i od ove godine se zove Kalu i Šomi. Vrijedno radi, stvara muziku, ali i edukuje mlađe generacije o muzici i pravcima, o tekstovima i riječima koje se lako pamte, ali možda nijesu prilagođene uzrastu. Osmišljava slikovnice, sam crta, ali i šalje poruke na različitim jezicima.

Kako je kazao, on je rastao sa muzikom, a prvo muzičko osvješćenje imao je uz pjesmu "Duka Dizel" od Montenigersa.

- Jedna od prvih pjesama koje sam čuo, a da mi se svidjela, bar se tako sjećam, bila je Duka Dizel od Monteniggersa. Nisam siguran da li sam imao četiri ili više godina. Uglavnom, za to vezujem neki svoj početak veze sa hip-hopom, tačnije repom. U godinama koje su uslijedile, nisam slušao rep, već sam, pod uticajem starijih generacija, slušao pop-rok i rokenrol. Međutim, situacija je počela da se mijenja od 15. godine. Mislim da su CYA - "Dečko u usponu" i Beogradski Sindikat - "Govedina", prve dvije pjesme koje su me zbližile sa repom i poslije kojih sam počeo aktivno da slušam, ali, i dalje, uz rokenrol, koji je po intezitetu slušanosti bio primaran. Kroz srednju školu sam se sve više udaljavao od rokenrola i približavao hip-hopu, najviše kroz diskografiju srbijanskih i bosanskih emsijeva, a kasnije sam počeo da slušam i repere i reperke iz drugih balkanskih država. Potom su uslijedili albumi iz Amerike, kasnije iz Rusije, a u ovom periodu, čini mi se, 4-5 sati u prosijeku dnevno, preslušavam diskografiju iz pomenutih država, a pomalo slušam i rep iz Francuske, Meksika, Španije, Italije, Njemačke itd - ističe Tomović.

image

Festival u Mojkovcu posvećen Kalu i Šomi

-STATO

Uz ovoliku konzumaciju muzike nije mogla da ne proradi inspiracija u njemu, uz jak motiv da pokaže što i koliko muzički on može da pruži.

- Svoju prvu pjesmu sam snimio sa svojih 19 godina. Pjesma "Sistem" se može naći na Youtube kanalu. Nakon te pjesme, koju sam snimio u Nikšiću, uz pomoć i savjete Bacilija, uslijedili su singlovi i manji projekti, EP-evi i mixtapeovi koji su sadržali od 5 do 10 pjesama sa, uglavnom, socijalnom tematikom, ali i deskripcijom, ekspresijom moje reakcije na život, shvatanja, razmišljanja, pogleda na život i svijet oko mene, i u meni - kaže muzičar.

Stato je tvorac festival u rodnom gradu već šest godina. Svjestan da među publikom ima i najmlađih sugrađana odlučio je da jedan dio festivala posveti njima.

- U međuvremenu, uz hiper-produktivnost koja me je pratila, pogotovo posljednjih 5 godina, započeo sam i hip-hop festival u Mojkovcu, koji se, u početku zvao Centrum, a sada nosi ime Kalu i Šomi, po mojim pokojnim drugovima. Festival se tradicionalno održava već 6 godina, kroz didžejing, repovanje, grafite, murale i druge vidove obilježavanja. U toku je i osmišljavanje dijela festivala za najmlađe, koji ce nositi naziv "Lukić i Mišić". Ove godine, na festivalu će, uz još mnogo drugih stvari, biti prezentovana i fizička izdanja djelova moje diskografije, koje će pratiti i bojanke, slikovnice, knjige tekstova, merch itd - naglašava Stato.

Kako priznaje, teži tome da bude kompletan stvaralac.

- Osim repa, odnosno pisanja tekstova, od nedavno sam počeo da se bavim i pravljenjem muzike, odnosno bitmejkingom, crtanjem skečeva, grafita, a želja mi je da se u skorijoj budućnosti pozabavim i brejkdensom i skejtingom, koji su neizostavni, ali i manje popularni dio hip-hop kulture. Plan je da, godinama, sva moja interesovanja koja se tiču hip-hopa predstavim kroz pomenuti festival, u Mojkovcu, a zatim, vremenom, i u ostalim gradovima u Crnoj Gori, a zatim i šire - otkriva.

Pored muzike Stato ima talenat da se umjetnički izrazi kroz književnost, ali i film.

- Osim hip-hop kulture, u kojoj sam se najviše pronašao i u kojoj najduže i najviše obitavam u svakom mogućem smislu, pokušavam da se izrazim i na druge načine. Tako sam započeo knjigu, a polako se formiraju i konture scenarija amaterskog filma, dok je u toku i pisanje pjesama za djecu, koje ce pratiti i moje ilustracije. S obzirom na to da je, iz moje perspektive, svaki vid umjetnosti najfiniji, najmirniji, ali i jedan od najefikasnijih metoda izražavanja, sve više sam privržen i ostalim granama umjetnosti, pa se kroz crtanje, bojanje, vajanje i mozaike, za sad još uvijek amaterski i laički, iskazujem i prikazujem i na tim poljima. Zbog toga ce B2 studio, koji je, za sada, neregistrovan i neoficijalni lejbl, postati dio nečeg većeg, opširnijeg i raznovrsnijeg i neće se ticati samo hip-hopa. Planiram da registrujem "Drugo slovo, drugi broj", umjetničku strukturu, digitalnu i fizičku platformu, koja ce se baviti svim granama umjetnosti, ali će hip-hop, barem što se mene tiče, i dalje biti primaran. Pod okvirima ove organizacije stvoriće se prostor i mogućnost i za sve druge, koji bi se oprobali u nekim od vidova umjetnosti - naglašava naš sagovornik.

image

Zastava Kalu i Šomi

-STATO

Ono čime se već sad može pohvaliti jeste novi lejbl za produkciju i distribuciju pjesama na stranim jezicima.

- Od noviteta bih istakao i 34label, lejbl koji ce se baviti produkcijom i distribucijom, za početak, rep pjesama koje su pisane i snimane na stranim jezicima. Pomenuti lejbl će, takođe, biti dio umjetničke strukture "Drugo slovo, drugi broj" i objavljivanje mojih pjesama na ruskom i engleskom jeziku će označavati aktivaciju istog. Za sad, gotovo su spremna dva albuma i dva EP-a, koji su djelovi zasebnih projekata, pa će tako biti i objavljivanji. Želja mi je da, prije festivala, koji će se, nadam se, održati, 26. maja u Mojkovcu, objavim prvi, manji projekat od 5 EP-eva, odnosno 25 pjesama, uglavnom na ruskom, engleskom i maternjem jeziku. Želim da pišem i na francuskom, španskom, italijanskom i njemačkom, pa će se, možda, na debitantskom projektu, na youtube kanalu 34labela, naći i poneka pjesma od navedenih jezika - zaključio je Stato.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 21:53