Bend EYOT / -FOTO: VANJA KESER
10/01/2024 u 12:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nastup sastava EYOT na američkom nacionalnom radiju svrstan među najbolje u 2023. godini

Nastup je sada izabran u devet najboljih, od preko stotinu koji su održani tokom prethodne godine

Muzički sastav EYOT nastupao je uživo na njujorškom "WNYC" u aprilu 2023. godine, u kultnoj emisiji "New Sounds – Soundcheck", a taj nastup je sada izabran u devet najboljih, od preko stotinu koji su održani tokom prethodne godine. O statusu ove emisije najbolje govori da su u njoj ranijih godina gostovala muzička imena kao što su Filip Glas, Džošua Redman, BilFrisel, Jo Jo Ma i mnogi drugi.

Dve kompozicije sa ovog nastupa grupe EYOT naći će se nanjihovom prvom zvaničnom živom albumu "Quindecennial", koji izlazi 23. februara 2024. godine, u izdanju njemačke izdavačke kuće "Neuklang".

Album nije standardno izdanje snimljeno na samo jednom koncertu, nego predstavlja kompilaciju snimaka iz Japana, Švajcarske, Rumunije, SAD, Bugarske, Njemačke, Srbije, Francuske, Italije, Rusije i Severne Makedonije, odnosno zapise od 2011. do 2023. godine.

Ovaj dupli CD sadrži 16 kompozicija sa ukupno dva sata muzike. Prvi singl, zapis kompozicije "Drifters", snimljen na prošlogodišnjem festivalu "Kraj Vardarot Džez" u Skoplju, objavljen je na svim digitalnim platformama 17. novembra 2023. godine.

O ovom predstojećem albumu Vojislav Pantić, najpoznatiji srpski džez kritičar u pratećem tekstu između ostalog zapisuje:

"Album "Quindecennial" zaokružuje petnaest godina djelovanja kvarteta EYOT, najuspješnijeg srpskog džez sastava na globalnoj sceni. To je izuzetno rijedak jubilej u svijetu džeza gdje razmijeni ideja sa novim licima u novim formatima stremi velika većina stvaralaca. Znajući to, prirodno se odmah nameće pitanje: čime se nadahnjuju Dejan Ilijić, Slađan Milenović, Marko Stojiljković i Miloš Vojvodić, šta ih i dalje vodi da sa jednakim žarom nastavljaju zajednički umjetnički poduhvat? – Odgovor daje ovaj album."

Podsjećamo, muzički sastav EYOT je nosilac GODUM nagrade za najbolju srpsku džez grupu 2022. godine, po ocjeni Udruženja džeza, zabavne i rok muzike, a do sada su objavili pet albuma, sve za inostrane izdavače i nastupali u više od trideset država svijeta. Njihova muzika predstavlja svježi zvuk koji spaja kulturu džeza, sofisticiranost klasičnog klavira, psihodelične i ambijentalne muzike, kao i reljefne elemente istočnoevropskog folklora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 10:08