Nikola Rakočević / 2021 SRDJAN STEVANOVIC/STARSPORT-SRDJAN STEVANOVIC ©
14/03/2024 u 17:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nikola Rakočević: "Vazdušni most" govori o herojima, ali o porodici koja prolazi kroz "ratne podjele"

Te podjele nas i dalje prate

Nova serija Radoša Bajića "Vazdušni most" od predstojećeg vikenda emituje se na Prvom programu RTS-a. Radnja serije nas vodi u proljeće 1944. godine kada se završava Drugi svjetski rat, i u Pranjene, selu u podnožju Suvobora. Tamo se odigrava najveća pojedinačna akcija spasavanja američkih i savezničkih pilota, u istoriji svjetskog vazduhoplovstva poznata kao operacija Halijard. Nikola Rakočević u seriji kao i u filmu "Heriji Halijarda", tumači lik Mirka koji se pridružuje četnicima.

Kroz šest epizoda gledaoci će pratiti do sada neispričanu priču o herojstvu i beznađu, prijateljstvu, žrtvovanju i plemenitosti, ljubavi i dobroti, tragediji jednog vremena.

Mirko, čiji lik tumači Rakočević, je srednji sin Koste (Žarko Laušević) i Dušanke (Nela Mihailović), svojeglav i plahovit, ali i dobrodušan. U braku je sa Milicom, sa kojom ima dvije kćerke, a i treće dijete je na putu. Uprkos ideološkim suprotnostima, osjeća veliku ljubav prema svom bratu Sretenu, za koga je spreman da da i život.

- Stalno je na terenu, što bi rekli, ali kažem, jako mu je važna porodica i negdje cijela ideja zašto se time bavi jeste da ta porodica jednog dana dobije nešto, što on zamišlja da bi trebalo da bude dobro za njih - otkriva Nikola Rakočević.

image

Heroji Halijarda

-MARKO DJOKOVIC

Među braćom ipak, postoji ideološko neslaganje.

- To je naša ideološka podjela između partizana i četnika. Koliko se sećam iz istorije, tj. ovako više iz nekih drugih udžbenika, mislim da je bilo još više frakcija nego samo partizani i četnici, ali ostala je ta glavna podjela. I tu su se negdje, što se tiče bar Srbije i srpskog naroda, ljudi podijelili na dva tabora, i nekako je to tako ostalo do dan-danas - ispričao je glumac i dodao: "Ni kada se rat završio i nastala Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, to se nije razriješilo na pravi način i eto, mi dan, danas prosto imamo potrebu, znači 50, 60, 70 godina kasnije, imamo potrebu da pravimo filmove i serije na tu temu".

Okosnica čitave priče jeste odnos tri brata iz porodice Jović.

- Tu nije samo sukob između Sretena i Mirka. Sreten je inače u partizanima. Naravno, srpska porodica, jedan mora da ode u partizane, jedan ode u četnike. Ali negdje mislim da je srž zapravo lik Žarka Lauševića, i to što je on uradio u toj seriji, a to je otac koji negdje razumije jednu i drugu stranu, jer su to njegovi sinovi, i želi da im objasni da ta ideologija za koju se oni zalažu i zapravo ne samo zalažu, nego i ginu za nju, nije najvažnija stvar na svijetu, i pokušava da spasi trećeg najmlađeg sina Iliju, da mu ne dozvoli da upadne u tu priču i podjele - ispričao je Rakočević.

U glumačkoj podjeli i glumci iz inostranstva

Glavne uloge u seriji Vazdušni most igraju Žarko Laušević, Petar Božović, Nela Mihailović, Radovan Vujović, Nikola Rakočević, Vučić Perović, Milan Vasić, Nina Nešković, Teodora Dragićević, Čubrilo Čupić, Branislav Lečić, Voja Brajović, Nebojša Dugalić, Ljiljana Blagojević, Nebojša Ljubišić, Nedeljko Bajić, Aleksandar Stojković, Nenad Heraković, Jovo Maksić, Slobodan Ninković, Vanja Ejdus, Radoš Bajić i mnogi drugi.

Pored umetnika iz Srbije i regiona, glumačku postavu projekta čine i strani glumci sa engleskog govornog područja: Stiven Mur, Skot Aleksander Jang, Majkl Stoki, Adam Devenport, Pol Kles, Nikola Kent, Karl Varton, Pol Marej, Hari Natanijel Epli, Aleks Papke, Kevin Klark...

Reditelj i scenarista je Radoš Bajić, direktor fotografije Predrag Jočić, a koscenaristi Dušan Kovačević i Strahinja Madžarević.

Serija je nastala u produkciji Telekoma Srbija, u koprodukciji sa RTS-a i Telekoma Srbija i izvršnoj produkciji "Contrast susdios-a".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 13:02