Zabranjeno pušenje pormoviše spot za pjesmu Čovjek starog kova / -AZRA MEšIć/POZIVNICA
28/02/2024 u 16:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Promocija spota Zabranjenog pušenja "Čovjek starog kova" zakazana za 6. mart

Dan koji sjeća na prošlost i Bitku na Neretvi

U susret velikim koncertima u Sarajevu, Zagrebu i Osijeku kojima će grupa Zabranjeno pušenje obilježiti 40 godina od objavljivanja albuma "Das ist Walter", u Muzeju "Bitka za ranjenike na Neretvi" Jablanica održaće se 6.marta 2024. promocija novog spota grupe.

Na dan kada su u Drugom svjetskom ratu, 6.3.1943. godine, partizani prešli preko porušenog mosta, a zatim prenijeli gotovo 4 hiljade ranjenika, grupa Zabranjeno pušenje promovisaće spot za pjesmu "Čovjek starog kova", sa dvostrukog albuma "Karamba!".

Ovaj spot sniman je na lokaciji veličanstvene bitke za ranjenike, koja je bila ilustracija za ovu pjesmu, sa jasnom porukom o hrabrosti, buntovništvu i čovječnosti, a u njemu su korišteni i kadrovi legendarnog filma Veljka Bulajića "Bitka na Neretvi".

- Spot je na neki način omaž ovom jedinstvenom događaju, kao i Bulajićevom spektaklu koji je svojevremeno pomjerio granice snimanja ratnih filmova i biće nam čast da ga predstavimo u muzeju koji čuva uspomenu na našu slavnu prošlost. Zabranjeno pušenje nastupiće uživo 6.marta u jablaničkom muzeju i tako se odužiti svima koji su pomogli realizaciju spota - najavljuje frontmen benda Sejo Sexon.

Kako kaže, pjesma "Čovjek starog kova" govori o generaciji koja se nije plašila da se usprotivi nepravdi, brani svoja prava i žrtvuje za ono što su mislili da vrijedi, i podsjeća da je važno sačuvati tu iskru, jer "pravi omladinac vazda piše antidržavne parole".

Spot je režirao Tomislav Fiket koji je radio na brojnim spotovima Zabranjenog pušenja kao što su "Možeš imat‘ moje tijelo", "Mile Hašišar", "Pos‘o, kuća, birtija", "Pupoljak", "Počasna salva", "Dobro dvorište", "Modni guru", a u njemu pored članova grupe učestvuju i glumac Asim Ugljen, kao i dječaci Kenan Idrizović i Vito Sučić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:27