/ -FACEBOOK
31/07/2024 u 18:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sevdah bend Divanhana nastupa prvi put u Herceg Novom

Bend izvodi tradicionalnu muziku zemalja Balkana u novim, prepoznatljivim aranžmanima koji su nastali uz uticaj jazz, pop i klasične muzike.

JUK Herceg fest, krovna institucija kulture u Herceg Novom čija je misija da promoviše najviše umjetničke, kulturne i društvene vrijednosti, 16. avgusta 2024. godine (petak) ugostiće regionalno  poznati sevdah bend Divanhana na tvrđavi Forte Mare.

Divanhana je osnovana početkom 2009. godine od strane grupe studenata na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Bend izvodi tradicionalnu muziku zemalja Balkana u novim, prepoznatljivim aranžmanima koji su nastali uz uticaj jazz, pop i klasične muzike.

Poseban fokus stavljaju na njegovanje i prezentovanje sevdaha, urbane tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine. Pored vrlo posvećenog i istraživačkog pristupa tradiciji, Divanhana svoj stvaralački opus obogaćuje i autorskom muzikom za koju inspiraciju crpe upravo iz tradicionalne pjesme.

Turneja Divanhana bilježi veoma uspješne koncerte na prostoru zemalja bivše Jugoslavije, ali i učešća na festivalima u Belgiji, Austriji, Mađarskoj, Grčkoj te drugim gradovima Evrope. Kraj 2023 godine donio je dva važna priznanja za bend. Naime, Divanhani je u Istanbulu uručeno priznanje u kategoriji "Najbolji umjetnici Bosne i Hercegovine", u okviru šestog izdanja manifestacije Best of Rumeli čiji organizator i inicijator je RUBAFED, organizacija osnovana s ciljem uspostavljanja i održavanja prijateljskih i partnerskih odnosa sa državama Balkana.

Također, prestižni Songlines magazin iz Londona proglasio je Divanhanu najboljim World music sastavom svijeta, što je najveći međunarodni uspjeh zabilježen u istoriji tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine.

Ulaz je 10 eur, ulaznice se mogu kupiti preko gigstix.me, ili na ulazu tvrdjave Forte Mare, pred koncert.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 23:45