/ -EPA EFE
07/05/2024 u 12:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

U Malmeu večeras prvo polufinale Eurosonga

Prvo polufinale Eurosonga održaće se večeras u Malmeu s početkom u 21 sat, a za prolazak u finale bori se 15 zemalja uključujući susjedne zemlje Hrvatsku i Srbiju.

Srbijanska predstavnica Teya Dora nastupiće druga, dok predstavnik Hrvatske Baby Lasagna koji je prema kladionicama najveći favorit za pobjedu nastupa sedmi po redu.

Također, u prvoj polufinalnoj večeri nastupiće i predstavnica Slovenije Raiven s pjesmom "Veronika" i to na devetom mjestu.

Pored 15 zemalja koje se takmiče za ulazaka u finale, od zemalja članica velike petorke večeras će se publici predstaviti Velika Britanija i Njemačka, kao i Švedska koja je kao domaćin zaradila plasman u finale. U finale će proći njih 10.

Lasagna vodi na kladionicama i ima 29 posto šansi za pobjedu, a Teya Dora i njena pjesma "Ramonda" su trenutno na 23. mjestu.

Drugoplasirana Švicarska ima 16 posto šansi, a Italija se popela na treće mjesto s 12 posto. U samom vrhu na kladionicama su i Ukrajina te Nizozemska.

Ovogodišnje izdanje Eurosonga obilježeno je i političkom situacijom u svijetu, a posebno ratom u Gazi zbog čega se već održavaju protesti širom Švedske, a fanovi takmičenja ljuti su jer je Izraelu dozvoljeno učešće nakon što je Rusija prethodno izbačena zbog rata u Ukrajini.

Izrael i njihova predstavnica Eden Golan nastupit će druge polufinalne večeri koja je po rasporedu ovog četvrtka, a savjetovano joj je da ne napušta svoju hotelsku sobu. Švedska policija je u pripravnosti i čak je zatražila pojačanje iz Danske i Norveške tokom održavanja takmičenja.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 13:25