Lerdifon Ponekad / -LERDIFON PONEKAD
26/12/2023 u 16:30 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO)Podgorički rep duo Lerdifon objavio singl "Ponekad": Nova pjesma najavljuju treći album

Početkom godine stiže još pet novih rep osvježenja

Već šest godina na crnogorskoj rep sceni poznat je i stvara dvojac Lerdifon, koji je u početku brojao četiri člana, a u međuvremenu su ostali samo Inspektor Murga i Sladunjavi Stanko. Iako je knjiga spala na dva slova, njihov talenat, bogato iskustvo, rječnik i poznavanje navika i mentaliteta naše ulice čini se kao da iza Lerdifonu stoji čitava biblioteka. Sam naziv Lerdifon predstavlja, kako kažu, staru školu repa, stari telefon u moru nove tehnologije i pametnih telefona.

Murga i Stanko ponosno najavljuju treći album, a kao muzičku najavu objavili su nedavno novi singl pod nazivom "Ponekad".

- Naš treći album će imati šest pjesama, najavnu pod nazivom "Ponekad" kao i pet singlova koji ce izaći početkom godine. Lično najavu za novi EP smatram svojim najboljim izdanjem koje se tiše prikazivanja mog ličnog stava o našem malom ogranku scene i o rep muzici u kompletu - kaže Inspektor Murga.

Kompletna produkcija je urađena u studiju Knowhere2run.

- Todor Tadić i Marko Ćaćić iz Knowhere2run studija su veoma profesionalni i to dokazuju ne samo kroz brutalne matrice, izvanredan aranžman, mix i master nego i kroz sami proces snimanja. Uključeni su i od ogromne su pomoći, a posebno novim umjetnicima koji se do sad nisu našli u profesionalnom studiju. Osim pružanja profesionalne atmosfere za snimanje, posvetili su se da naprave projekat koji je baš značajan za našu scenu. Kompilacija "Domaća Rabota" koja sadrži dosta različitih umjetnika iz Crne Gore, među kojima se nalazimo i mi, je definitivno pokazatelj njihove posvećenosti uzdizanju rep scene na našem području - objašnjava Murga.

Kako naglašava, Lerdifon je prvi album snimio bez ikakvih očekivanja i sa namjerom da ga oni sami slušaju.

- Međutim, interesovanje za naše pjesme je bilo neočekivano veliko, za naše skromne standarde, pa smo samim tim bili inspirisani da radimo dalje.

Tako su u aprilu izdali drugi album "Sivi grad" sa pet pjesama u kojima se već osjeća muzička zrelost u odnosu na prvi album.

- Prvo što se može uočiti u napretku je produkcija. EP album "Sivi Grad" je snimljen u mnogo profesionalnijem okruzenju u KNOWHERE2RUN studiju u poređenju sa prošlim albumom koji je snimljen u kućnom studiju. Tema albuma je sasvim drugačija od prvog, i ima mnogo ozbiljniji prilaz temama koje su ipak zadržale osnovnu suštinu i poentu pjesama sa prvog albuma. Naravno moramo pomenuti naseg dizajnera koji pod imenom MEUNOCYBER kreira i potpisuje sve naše naslovne strane albuma i singl pjesama.

Nažalost, kako ističu, u vrijeme snimanja prvog albuma nisu imali uslova da snime video spot.

- Zato smo na albumu Sivi Grad nadoknadili jedan dio tog nedostatka tako što smo izbacili tri video spota, a u narednom periodu planiramo da se više tome posvetimo - obećava Murga.

I te kako su zadovoljni podrškom rep zajednice i kolega kojima često gostuju, ali im i oni uzvrate gostovanja.

- Kao gostovanja do sad smo imali, Randoma, novog lokalnog repera Kuče kao i novo-beogradskog repera SPECTRUM-a, imali smo prilike da gostujemo na albumu beogradskog repera UKOV-a.
Ipak najbolje se "razumiju" sa Randomom.

- Random je utvrdio svoje mjesto na domaćoj hip-hop sceni. Saradnja s njim je nama kao novim reperima bio ogroman znak podrške jer nas je prepoznao neko ko je već autentičan podgorički hip-hop veteran.

Što se tiče Origana, to je još jedno izdanje u kojem je dokazano da Random ne umije da razočara i da se u njegovim pjesmama koje slikovito opisuju našu realnost uvijek može naći nešto novo.

I oni poput Randoma jako puno koriste slenga, tekstovi su autentično podgorički, ali prijem je svuda "na mrtvo".

- Za nas je vrlo bitno korišćenje podgoričkog slenga, jer se njime služimo u svakodnevnom govoru, i tako ostavljamo naš život u tim tekstovima. Publika iz drugih gradova je otvorena da čuje konkretni cikotićki akcenat u repu.

Tako u pjesmama čujemo uzrečice koje svakodnevno čujamo na podgoričkim ulicama, opisane su situacije koje su veoma istinite i stvarne za Podgoričane, a Lerdifonci objašnjavaju koliko je neophodno proći ulice da bi pjesma dobila početak i kraj.

- Mi smo rođeni početkom 21. vijeka, dok su Inspektor Murga i Sladunjavi Stanko definitivno rođeni početkom `70-ih godina prošlog vijeka. Murga i Stanko su zapravo proizvod ne samo našeg života na ulici već i ljudi koje poznajemo koji su bili dio iste - zaključuje Insektor Murga.

Što se tiče samog pisanja rima i poezije, tekst nije dovoljan, objašnjava inspektor Murga, potrebno je imati kako harizmu i povjerenja u svoj rad, tako i predstaviti ga u najboljem svijetlu.

- Pravi će prepoznati prave, u mnoštvu novih hip-hop umjetnika. Kvalitetan rad uz dosta truda nadje svoj put do slušalaca - naglašava inspektor.

Još samo da u Crnoj Gori bude više dogadjaja na kojim bi umjetnici imali šansu da se istaknu pred novom publikom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 13:12