Boban Petronić, frontmen benda Ritam nereda / -LAZAR RUZIC
16/02/2024 u 19:00 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vođa "Ritma nereda" Boban Petronić s istim žarom uživa u muzici: Pank јe naјiskreniјi muzički žanr

Živimo u agoniji, koja se vrti u krug, a to je dovoljno za inspiraciju za sve naše misli, rečenice, tekstove. Svi to živimo i bilo bi neiskreno da pjevamo o nečemu drugom, kazao јe frontmen Boban Petronić

Osam godina podgorička publika čekala je da Ritam Nereda ponovo nastupi, ali čekanje se isplatilo s obzirom da je prethodnog vikenda kao i mnogo puta ranije legendarni novosadski sastav napravio šou.

Ljubav između benda i ovdašnje publike odavno je poznata, a kako je u razgovoru za "Dan" istakao frontmen Boban Petronić, nada se da do sledećeg nastupa neće proći toliko dugo.

– Svaki naš nastup karakteriše "opštenarodna divljina" iako su uglavnom bile klupske svirke. Kada se osvrnemo oko sebe, mislim da smo prvi put u Crnu Goru došli tek nakon 25 godina postojanja benda, što nam je malo krivo. Doduše naši nastupi su uglavnom bili rezervisani za Nikšić i tamošnje festivale i pabove, ali naše prijateljstvo sa crnogorskom publikom prožeto je jakim emocijama, i nadam se da se uskoro ponovo vidimo – kaže Petronić.

On ističe da mu je drago da se u regionu pojavio festival kakav je Rokstrikcija, koja pruža šansu mladim ljudima da se predstave i pokažu šta znaju.

– Kada naša generacija prestane da svira, rokenrol mora da ostane mlađim generacijama. Ne možemo vječno trajati, svi ćemo se nekada ugasiti kao svijeća, zato moraju da dođu klinci koji će nastaviti da "lome" kao mi ili čak i bolje. Zato svaka čast i organizatoru i bendovima, a naravno i publici koja cijeni nečiji rad – kazao je Petronić.

Oduševljeni velikim broјem mladih u publici

Prije samog nastupa, Petronića je oduševilo prisustvo puno mladih ljudi na Rokstrikciji i poručio je da će morati da uzvrate energičnim nastupom. Obećanje je svakako ispunjeno, uprkos tome što je bend u Podgoricu stigao u okrnjenom sastavu, zbog zdravstvenih problema basiste Miroslava Mijatovića Mire. Petronić je poručio da su mogli da biraju da li uopšte da dođu, ali ipak su se odučili za dolazak. Ulogu basiste preuzeo je sam Petronić i ovdašnja publika je ima priliku da čuje nešto novo. Očekivanja prisutnih bila su više nego ispunjena.

Kako naglašava, iza njih je 13 albuma, nešto više ako se računaјu demo-snimci, a poslednji je izašao prošle godine. Ipak kaže da kada su počeli da sviraju krajem osamdesetih prošlog viјeka, nisu vjerovali u uspjeh.

– Da mi je neko tada rekao da ćemo izdati dvije ploče, ja bih prekinuo da sviram, jer nikada ne znaš šta da očekuješ i šta ti život nosi. Sve je krenulo iz ljubavi, pratila nas je i sreća, a i danas se osjećam ispunjeno dok ovo radim. U tome je tajna uspjeha – poručuјe, između ostalog Petronić.

image

RItam nereda

-LAZAR RUZIC

Pank muzika, nije više popularna, kao nekada, ali je pokazala da bez obzira što postoji preko 50 godina da je i dalje aktuelna i da su brojni poznati bendovi i dalje živi.

- Većina bendova i dalje ima energiju kakvu su nekada imali, a pank doživljavam kao jedan od najiskrenijih žanrova. Kada pogledate tekstove, uvijek su vezani za problematike i teme koje se svakodnevno proživljavaju. Mi smo prije 25 godina napravili pjesmu "Deset godina" i još uvijek je aktuelna i uvijek će biti – poručuje Petronić.

Kada je riječ o inspiraciji za pjesme, Petronić ističe da je to okruženje u kom živimo.

– Pogledajte kako su samo odrastale generacije u poslednjih nekoliko deceniјa, našu generaciju je kada smo trebali da uživamo u životu zahvatio rat, vaše generacije odrastale su u još gorim okolnostima. Mislili smo da će nakon rata biti lakše, da će biti bolje, a bilo je još gore. Živimo u agoniji, koja se vrti u krug, a to je dovoljno za inspiraciju za sve naše misli, rečenice, tekstove. Svi to živimo i bilo bi neiskreno da pjevamo o nečemu drugom – kategoričan je Petronić.

Kao bend koji je izdao već 13 albuma, Ritam nereda ne planira da stane, prošle godine je izašao album "Novo doba" u toku je promocija, a spremaju se i nove stvari.

– Za sada je u planu samo promocija novog albuma, a nove stvari će morati da sačekaju da "nalegnu" i da se "zategnu". Sviraćemo širom regiona i publika će moći da nas čuje svuda – zaključio јe Petronić.

 


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 08:54