Neša Galija / -WWW.JAREDIC.COM
26/08/2023 u 19:00 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Neša Galija sprema serijal o mostovima

Imate nevjerovatne mostove, pogotovo tamo Ulcinj, Bar, a većina datiraju iz ko zna kog vremena. Gledaš most, on sam govori, ko umije da sluša taj će razumjeti - ističe umjetnik

Iako traju već 47 godina, njihova publika je sve mlađa i mlađa, pa tako sa njima i oni ostaju mladi i svježi. Pjesme traju, žive i na koncertima se pjevaju u glas. Niška Galija je ovoga ljeta dva puta nastupila pred crnogorskom publikom i oba puta svojom energijom i hitovima raspjevala i oduševila.

Lider benda Nenad Milosavljević nije izenađen sve mlađom publikom pred sobom, jer kako kaže, neke pjesme imaju svoj život i dolaze same do ovih mlađih.

- Mislim kako ljudi odrastaju hraneći sebe raznoraznim estetikama dođu i do tog trenutka kada vole i ovakve pjesme. Mislim da je u tome štos. Ako čovjek radi na sebi i kulturološke potrebe su mu nekako u skladu sa tim. Kad sam bio mlađi slušao sma nešto daleko jednostavnije. Kako je vrijeme prolazilo, kako sam sazrijevao tako sam učio sve kompleksniju muziku - ističe frontmen Galije.

Za svoju dušu i danas sluša nešto, kako kaže, deseto.

- Volim Dair stejts, BB kinga, Stivensa, Kvin, Stonse, Leonarda Koena... sve te ljude od kojih sam ja krao zanat - kaže Neša.

Očito je Neša i trajanje naučio od njih, pa svojoj muziči daje neograničen rok trajanja.

- Kad sam gledao Leona Koena bio sma oduševljen. Izašao deda ubio nas na mjestu. Čovjek je vilenjak, izdao katedru i ubio nas na mjestu. Bio sam obeznanjen kad sam to slušao. Ta priča o dinamici ulazi u stručnost - objašnjava Neša.

On često nastupa mimo benda i donosi koncept akustik koncerta. Tako, kako objašnjava, produžava život pjesmama i ne da im da se zaborave.

- Akustični koncerti su organizacijski jednostavniji to je prva i osnovna stvar i osnovni razlog i zbog čega ponekad tako nastupam. A drugi razlog je da bi pjesme živjele. Pjesme ne mogu da žive ako se non-stop ne čuju na raznim mjestima. To je zadatak svakog interprtatora i autora. Kada su nastupi po klubovima u pitanju onda smo smislili varijantu da to bude kantautroska varijanta s obzirom na to da sam ja nekako tako i počeo pa je kasnije došao bend. I onda je to neka drugačiaj priča gdje tekstovi dobiju drugačiju formu i vrlo često odsviram pjesme od mojih prijatelja s kojim sam se družoo, koje ja jako volim, sa kojim sam dijelio mnogo toga u životu i onda to mu dođe i neki podsjetnik na ta vremena a podsjetimo se i autora koji nažalost nisu više živi - ističe Neša.

Iako traju skoro pola vijeka bič im, kako kaže Neša, nije bio potreban da ostanu na okupu.

- Svi u bendu su zaljubljenici u svoj posao. Vole muziku i ne bi mogli da opstanu bez nje. Suština svakog uspjeha u životu je da voliš to što radiš. Ja mojoj djeci govorim "radi i živi od posla koji voliš ne treba da ideš vođen parolom ovo se plaća, ovo je pametnije, ovo je bolje. Bolje je ono što ti misliš" - ističe pjevač.

Album "U raju iznad oblaka i dalje je aktuelna, ali Neša vrijedno stvara nove hitove.

- Samog sebe maltretiram, 18 pjesama je gotovo, sad treba da se uđe u studio da se to završi. Ali se i dalje ložim, još sam u fazi loženja. Jedan dan ustanem i kažem "Nešo ti si genije", sjutradan kažem "brate ništa gluplje nijesi mogao da napišeš i onda dok me god šamara ta priča ja se ne usuđujem, dok god nisam 100 siguran trebaće mi još malo vremena - naglašava.

Umjetničko stvaralašto je njegova pasija. Oprobao se i kao reditelj svojih spotova, ali tu ne staje.

- Kupio sama još neke nove sprave, pošto sam ja zaluđenik koji jako voli mašine i kompjutere. To mi strašno pomaže da radim. Spremam se da napravim nešto što bi imalo smisla. Nešto što ću glasno govoriti na fini način. Jedna od destinacija je baš Crna Gora zato što mi se jako sviđaju mostovi. Tema su mostovi, a ima puno simbolike u tim mostovima. U Crnoj Gori imate nevjerovatne mostove, pogotovo tamo Ulcinj, Bar, ma ludilo, a većina datiraju iz ko zna kog vremena. Gledaš most, on sam govori, ko umije da sluša taj će razumjeti - zaključuje Neša.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 12:30