Симптоми деменције / Шутерсток
10/04/2022 u 15:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Препознајте прве симптоме деменције

Деменција је неуролошки поремећај због кога има више смртних случајева него од канцера простате и канцера дојке заједно. Најчешћи узрок деменције је Алцхајмерова болест

Деменција је неуролошки поремећај због кога има више смртних случајева него од канцера простате и канцера дојке заједно. Најчешћи узрок деменције је Алцхајмерова болест.

- Људски и финансијски губици због Алцхајмерове болести су разорни - каже др. Ендру Е. Бедсон.

Према мишљењу стручњака, постоје непогрјешиви знакови деменције. Недавна студија показује да би лош резултат на једноставном тесту памћења могао да буде знак ране деменције, која може неколико година да претходи дијагнози, чак и ако особа нема очигледних проблема са памћењем.

Промјене личности - Необјашњиве промјене личности и понашања чести су рани симптоми деменције, кажу љекари.

Потешкоће у говору - Научници су открили да абнормална активност у одређеним регијама мозга одговорним за говор и слух може да буде предиктор ране деменције, чак и када нема очигледних знакова оштећења.

Необичан ход - Све је више доказа који показују везу између специфичног начина ходања и Алцхајмерове болести. Једна студија из Велике Британије открила је да ход може да се користи као дијагностички алат за препознавање деменције, све до специфичног типа.

Апатија и депресија - Уско повезане са промјенама личности, необјашњива депресија и апатија могу да буду рани знакови деменције. Већина људи размишља о Алцхајмеровој болести као о поремећају памћења, али четвртина пацијената трпи промјене које се не одражавају на памћење ни на когнитивне способности.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 00:44