Bedem fest / -BANER
23/08/2023 u 15:19 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pripreme za Bedem fest ulaze u završnicu

Tvrđava dočekuje Zdenku Kovačiček, Dada Topića, Mostar Sevdah Reunion, grupe Vizant, Drugi način, Monah i Dječji hor Zahumlje

Četrnaesto izdanje Bedem festa biće održano 25. i 26. avgusta na platou u podnožju Tvrđave u Nikšiću, a svi koncerti biće besplatni. Publika će na Bedemu dvije večeri uživati u kvalitetnoj muzici i sjajnoj atmosferi pod otvorenim nebom.

Prve večeri 25. avgusta, od 20.30 sati fest će otvoriti Dječiji Hor JU "Zahumlje", od 21.15 premijerno će nastupati u Nikšiću fenomenalni i autentični Mostar Sevdah Reunion, a od 23.00 rok sastav Drugi Način.

Druge večeri, 26. avgusta, od 20.30 časova nastupa Vizant, bend nošen i inspirisan duhovnošću, zaodjenut formom gitarskih rifova, jakih ritmova i sinhronizovanih pokreta, od 21.30 nastupa jedan do najeminentnijih jazz i rock pjevačica Zdenka Kovačiček & Green House Blues Band, od 23.10 za atmosferu će biti zadužen rok muzičar Dado Topić, dok će scenu od 00.30 preuzeti grupa Monah, pobjednici Bunt rok festivala.

Bedem fest se prošle godine spustio u grad kako bi se grad Nikšić počeo vraćati prilično zaboravljenom Starom gradu i Tvrđavi. Organizatori festa NVO Pro Futuro ističu da postoji nekoliko razloga zbog kojih su odlučili da ovogodišnji XIV po redu Bedem fest održe u jugozapadnom dijelu u podnožju Tvrđave, na prostoru nekadašnjeg donjeg Starog grada i polja suncokreta.

- U fokusu naše pažnje je afirmativan poziv svima i jedna skroz zdrava inicijativa koja ima za cilj da dobronamjerno ukaže na postojeće stanje koje nije održivo, pozivajući sve aktere da konačno krenemo da razmišljamo kako da pokrenemo život naTvrđavi, kako da je održavamo, čuvamo, valorizujemo. Na ovoj divnoj lokaciji nalaze se parking mjesta predviđena za posjetiteljke i posjetioceTvrđave, kao i nekolika kontejnera. Priprema Bedem festa prilika je da uputimo poziv svima da konačno prestanemo da uzurpiramo i devastiramo ovaj prostor pretvarajući ga u smetlište nesavjesnim i veoma čestim odlaganjem raznih količina i vrsta smeća I otpada kojima definitivno tu nije mjesto, s obzirom na često odlaganje vodokotlića, wc šolja, ostataka starog namještaja itd. – navode iz organizacije.

Ovih dana u saradnji sa svim lokalnim službamai brojnim mladim ljudima rade na uklanjanju sezonskog rastinja, trnja, sakupljanja i odlaganja nagomilanih naslaga smeća, pržine i svih vrsta otpada.

- Opet ćemo osvjetliti prilaz Tvrđavi, jer na žalost veoma često stubovi ulične rasvjete u podnožju nijesu u funkciji. U saradnji sa Službom zaštite i spašavanja opraćemo i dezinfikovati ovaj prostor. Uklonićemo i privremeno izmjestiti postojeće kontejnere. Sjajna je stvar da smo od naraslog rastinja i trnja oslobodili dvije sklupture na samom ulazu, tik uz stepenice, kako bi poželjele toplu dobrodošlicu posjetiocima, ali su nažalost veoma često potpuno sakrivene od znatiželjnih pogleda mnogobrojnih turista i stranaca. Naročito se radujemo da ćemo čuvenu sklupturu "Nikšićanka" rad Šora Vulanovića koja je uklesana u stijeni, osloboditi od rastinja i trnja, osvijetliti je, omogućivši da po prvi put prisustvuje koncertima u podnožju - dodaje se u saopštenju.

Sjutra počinju sa postavljanjem bine i završnom realizacijom logistike oko festivalskog prostora, pretvarajući ovaj lokalitet u podijum i koncertnu pozornicu za potrebe Bedem festa, otvarajući nove perspektive za druge događaje i sadržaje u budućnosti.

- Dobićemo novi/stari prostor prepun zelenila, divnog pogleda prijatnog za boravak, sa pogledom na drevne zidine ostataka Onogošta i velelepnu Nebojšinu kulu koja je nekada krasila krajolik po kojoj je Nikšić bio nadaleko prepoznat - zaključuju iz organizacije.

Ovogodišnji Bedem fest organuzuje se uz podršku Opštine Nikšić, Ministarstva kulture i medija Crne Gore, Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, Turističke organizacije Nikšić i Nikšićkog piva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 05:55