Prsten Tupaka Šakure / - SOTHEBY
28/07/2023 u 10:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prsten Tupaka Šakura prodat za više od milion dolara

Zlatni prsten optočen dijamantima na vrhu ima zlatni krug ukrašen rubinom te dva brušena dijamanta dizajnirao je sam reper

Prsten legendarnog američkog repera Tupaka Šakura, koji je izrađen od zlata, rubina i dijamanata, prodat je za više od milion dolara na aukciji kuće Sotheby‘s.

Tupakov prsten je postao najvredniji artefakt iz svijeta hip-hopa koji je ikada prodat na aukciji. Riječ je o prstenu koji je Šakur sam dizajnirao, a nosio ga je tokom svog posljednjeg javnog pojavljivanja i to na događaju Video Music Awards (VMA) 1996. godine. Konačna cijena je trostruko veća od ranije procjijenjene.

Na prstenu je ugraviran natpis "Pac & Dada 1996", a odnosi se na vjeridbu repera i njegove partnerke, glumice i modela Kidade Džons, kćerke američkog producenta Kvinsija Džonsa. Zlatni prsten optočen dijamantima na vrhu ima zlatni krug ukrašen rubinom te dva brušena dijamanta.

Prsten je dizajniran nekoliko mjeseci nakon što je Tupak potpisao ugovor s Death Row Recordsom, poslije odslužene osmomjesečne zatvorske kazne. Napravljen je po uzoru na krune evropskih srednjovjekovnih kraljeva. Prsten je na aukciju donijela Šakurova kuma Jasmin Fula.

"Ono što je posebno u vezi ovog prstena jeste to što Tupaka prikazuje u trenutku kada nije nužno bio na prvoj liniji fronta kao umjetnik, već samo kao čovjek koji izražava svoju ljubav prema drugoj osobi i to je lijepo vidjeti" rekao je gostujući kustos Kelvin Merker.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 08:01