Rošin Marfi / -JUTJUB/SKRINŠOT
12/09/2023 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rošin Marfi objavila album inspirisan vještačkom inteligencijom

Pod nadzorom same Rošin, vizual za album je umjetničko djelo koje predstavlja nju samu, stilizovan u foto-montaži kao slika generisana veštačkom inteligencijom

Rošin Marfi objavila je svoj dugo očekivani album "Hit Parade". Album je producirao autor elektronske muzike DJ Koze, a objavljen je za izdavačku kuću Ninja Tune.

Polimatičarka u svakom smislu te riječi, Marfi svakom izdanju daje potpuno svjež i poseban vizuelni identitet, a očaravajući album "Hit parade", koji je u petak 8. septembra objavljen za Ninja Tune, nije ništa drugačiji.

Pod nadzorom same Rošin, vizual za album je umjetničko djelo koje predstavlja nju samu, stilizovan u foto-montaži kao slika generisana veštačkom inteligencijom (AI), koju potpisuje umjetnica Bet Frej. Grafički dizajn radio je Braulio Amado, a u izradi kreativnog studija Object & Animal – koji su ranije radili sa FKA Twigs, Caroline Polachek i Shygirl. Marfi opisuje kreativnu viziju iza "Hit parade":

– Prije otprilike pet mjeseci počela sam da viđam čudna priviđenja koja su bila materijalizovana širom interneta. To je bila pojava ogromne količine slika generisanih vještačkom inteligencijom (AI). Tada sam bila fascinirana time i posebno mi je privukao pažnju rad umjetnice Bet Frej. Postoji sinestezija, ASMR (autonomni senzorni meridijanski odgovor) vibracija u muzici "Hit Parade" i u Betinom radu sa vještačkom inteligencijom. Čudno je dodirljiv, čudno primamljiv… – rekla je i dodala:

– Odlučila sam da se ne bacim na AI, bilo je previše mogućnosti, a nedovoljno kontrole. Umjesto toga, koristeći pažljivo odabrane, gotove, ranije postojeće radove, ja sam se u njih postavila. Ovo je postignuto kombinovanjem slika sa veoma specifičnom fotografijom mene. Snimljena sam u potpuno istim pozicijama kao i Betini likovi u potpuno istom svjetlu i koristeći kombinaciju fotošopa i različitih AI aplikacija, spojili smo vizuale zajedno. Sa albumom "Hit parade", Marfi nastavlja svoju 30-godišnju karijeru koja se neprestano razvija, mijenjajući oblik, gledajući u budućnost udružujući snagu sa DJ Kozeom, a kako bi dočarala blaženu muziku koja vrvi od života i mašte. Hiper-moderan album koji je daleko od kritičnog i komercijalnog uspjeha "Róisín Machine", iz 2020. godine, ona dodatno učvršćuje Marfi kao potpunu i jedinstvenu na kreativnom vrhuncu, stalno radoznalu i nemirnog duha, kojoj nema premca.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:25