Stevan Piale donirao matične ćelije / - SKRINšOT/RTS
12/06/2024 u 22:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Glumac Stevan Pijale donirao matične ćelije

Odavno se upisao u Registar davalaca matičnih ćelija, a onda je poželeo da podrži i kampanju „Osloni se na mene“. Da njegov potpis nije bio gluma, i samo u korist medijske promocije, glumac Stevan Piale je to i dokazao.

Pretraživanjem  registra utvrđeno je njegove matične ćelije mogu da budu spas i lijek za neku njemu potpuno nepoznatu osobu.

- Prvo sam imao nekih 15 sekundi nekog straha, kako to izgleda, a posle toga, saznanje da nekome pomogneš, da nekome spaseš život... Svakako se čovjek osjeća mnogo bolje, uradio je veliku stvar - rekao je glumac Stevan Pijale za RTS.

Kome će pomoći Stevanove matične ćelije nije poznato, a ukoliko bude želio, zbog određene zakonske procedure, moći će da sazna tek za nekoliko godina.

- Ja snimam seriju pet dana nedeljno, imam dvije predstave, ženu, dvije kćerke, nije mi ovo mnogo uticalo na život. Najteže je da vas neko bocne iglom, i da odmorite par sati - istakao je glumac.

U Registru davalaca matičnih ćelija hemato-poeze je 21 hiljada građana Srbije, duplo više nego prije dvije godine, kada je počela Nacionalna kampanja „Osloni se na mene”, koju podržava i RTS. Srbija je i u Svjetskom registru potencijalnih davalaca koji ima više od 42 miliona ljudi. Kada u liječenju mogu da pomognu matične ćelije, pretražuju se i domaći i svjetski registar kako bi se pronašao podudarni davalac.

 

Stevan Piale: Definitivno znam šta neću

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. jun 2024 21:46