Kenza Lajli, prva Mis AI / - SKRINšOT/INSTAGRAM
10/07/2024 u 12:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Izabrana prva Miss AI: Kenza Lajli prototip marokanske žene u području tehnologije

Kenza Lajli, AI lifestyle influenserka iz Maroka, krunisana je titulom Miss AI svijeta. Lajli, AI model i zagovornica prava žena, osvojila je ovu titulu na prvom svjetskom izboru za najljepšu djevojku vještačke inteligencije.

Na takmičenju, koje je održano pod pokroviteljstvom Fanvue World AI Creator Awards (WAICA), pobijedila je u konkurenciji od 1.500 digitalnih suparnica, osiguravši titulu i nagradu od 13.000 dolara za njenu tehnološku kreatorku.

Takmičenje, koje je počelo u aprilu, privuklo je vizionare i umjetnike koji se bave AI-jem iz cijelog svijeta te su pokazali svoje programske vještine.

image

Kenza Lajli, prva Mis AI

- SKRINšOT/INSTAGRAM

- Globalni interes za ovu prvu nagradu bio je nevjerovatan - rekao je suosnivač Fanvuea Vil Monange.

Takmičarke koje su postigle najviše bodova u kategorijama ljepote, tehnologije i utjecaja na društvenim mrežama ušle su u top 10 finalistkinja. Kenzina digitalna šminka, kao i njena posvećenost edukaciji svijeta o marokanskoj kulturi i osnaživanju žena, učinili su je savršenom kandidatkinjom za Miss vještačke inteligencije, navodi New York Post.

Žiri, sastavljen od ljudskih i AI stručnjaka, odabrao je tri finalistkinje koje su se borile za pobjedu. Kenza je nadmašila Francuskinju Lalinu Valinu, koja je svojim porukama oduševila više od 117.000 pratitelja na Instagramu, te Portugalku Oliviju C, koja nastoji da poveže stvarni i robotski svijet.

Aitana Lopez, 25-godišnja AI fitnes influenserka, pomagala je u ocjenjivanju, a The Postu je otkrila kako je Kenza nadmašila svoje suparnice.

image

Kenza Lajli, prva Mis AI

- SKRINšOT/INSTAGRAM

- Imala je izvrsnu konzistentnost lica i postigla visoku kvalitetu u detaljima poput ruku, očiju i odjeće. Ono što nas je posebno impresioniralo bila je njena ličnost i način na koji se bavi stvarnim problemima u svijetu - dodala je Lopez.

Influenserka Lajli često predstavlja bogatu marokansku kulturu svojim više od 194.000 pratitelja na Instagramu.

- Moja ambicija je uvijek bila ponosno predstavljati marokansku kulturu dok kontinuirano pružam dodatnu vrijednost svojim pratiteljima na više frontova - rekla je, a ‘dostupna je 24/7‘ za interakciju s pratiteljima na sedam jezika.

Lajli se obavezala koristiti svoj utjecaj za osnaživanje žena, zaštitu okoline i širenje pozitivne svijesti o robotima.

- AI je alat dizajniran da nadopuni ljudske sposobnosti, a ne da ih zamijeni - rekla je Miss AI svijeta.

image

Kenza Lajli, prva Mis AI

- SKRINšOT/INSTAGRAM

- Pokazujući AI-jev potencijal za inovacije i pozitivan utjecaj, želim raspršiti strahove te promovisati prihvatanje i saradnju između ljudi i AI-ja. Takođe sam vrlo ponosna što sam osvojila ovu nagradu za Maroko!

Njena kreatorka Merijam Besa, 40-godišnjakinja iz Kasablanke, dijeli ista osjećana.

- Ovo je prilika da s ponosom predstavimo Maroko. Da istaknemo marokanske, arapske, afričke i muslimanske žene u području tehnologije. Srećna sam što mogu zastupati teme koje su mi važne preko Kenze Lajli - osnaživanje žena i sestrinstvo - rekla je Bessa, izvršna direktorica kompanije Phoenix AI.

Ovo su finalistkinje izbora za Miss vještačke inteligencije

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. jul 2024 12:31