Ogromno interesovanje / - I.N.
28/04/2024 u 15:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ludost sa roštiljem proslavila Zibo

Na 14. Narodnom kongresu kineske pokrajine Šandong govorilo se, između ostalog i o ogromnom napretku pokajuine u turističkoj djelatnosti, kao i novim ponudama koje privlače sve veći broj turista.

Autor: Iva Nešić

Prošlogodišnja ludnica za roštiljem u Zibou imala je trajan uticaj na grad, pri čemu se sada na različitim nivoima pokušava iskoristiti slava, kako bi se povećala potrošnja, a samim tim i prihodi bili veći.

image

Uspješna nova manifestacija

- I.N.

A sve jepočelo 2019. kada je zbog korone u Zibou u karantinu završilo 900 studenata. Njima je bilo zabranjeno da međusobno komuniciraju, ali su zato imali društvene mreže. Sve je završeno onako kako je i trebalo, bez loših događaja, pa su stanovnici Ziboa za studente organizovali izvanredan roštilj. 

Dirnuti takvim postupkom stanovništva studenti su obećali da će se vratiti, i to su učinili 2023., ali su sa sobom doveli i svoje prijatelje i rodbinu.

Stanovnici ovog turističkog mjesta su ozbiljno shvatili svoj zadatak i počelo je ludovanje roštiljem.

-Turističke destinacije u Šandongu, kao što su Zibo i Veihai, prošle godine su bile popularne širom Kine, što je dovelo do porasta broja turista i prihoda pokrajine od 60 odsto, rekao je Zhou Naikiang, guverner Šandonga, u svom izvještaju koji je prije nekoliko dana podnio Kongresu.

Zibo, stari industrijski grad koji se ranije jedva nalazio na mapi turističkih mjesta koja treba posjetiti, privukao je ogromnu pažnju i značajno povećao broj posjetilaca, posebno mladih ljudi iz čitave Kine tokom prošlogodišnje tromjesečne manifestacije ludivanja sa roštiljem.

Podstaknuta turističkim bumom, gradska maloprodaja robe široke potrošnje zabeležila je rast od 9,6 odsto na godišnjem nivou, pri čemu su prihodi od smeštaja porasli za 28,1 odsto, a prihodi od ugostiteljstva za 25,8 odsto, saopštila je gradska vlada.

-Razmišljali smo kako da efikasno iskoristimo uticaj Zibo roštilja za dalji razvoj grada - rekao je Su Zhenhua, zamenik i šef vlade okruga Zhangdian u Zibou.

image

Ludovanje sa roštiljem

- I.N.

On kaže da kao centralno urbano područje Ziboa, diverzifikuju poslovni pejzaž, posebno uvođenjem trendovskih proizvoda i brendova koji su privlačni mladima, i organizovanjem festivalskih događaja kako bi stimulisali potrošnju.

Zibo ima za cilj da se ove godine razvije kao noćni centar za kulturnu i turističku potrošnju, sa planovima da organizuje događaje kao što su festivali muzike i roštilja.

Inspirisan Zibo roštiljem i rastućom popularnošću turizma na ledu i snegu u Harbinu, Liu Guishu, zamjenik i partijski sekretar sela San‘anzi u Vejfangu, gradu u susjedstvu Ziboa, rekao je da planira da iskori društvene medije za promovisanje kulture sela i turizma.

-Osnovaćemo distributivni centar koji će okupljati lokalne specijalne proizvode i koristiti metode kao što su kratki video snimci i striming uživo za promovisanje naših proizvoda - rekao je Liu.

Turizam fokusiran na iskustvo i lokalne specijalitete je u porastu, rekao je Gao Honglei, član 13. Šandong komiteta Kineske narodne političke konsultativne konferencije.

-Gostoljubivost lokalnog stanovništva djeluje kao katalizator rastuće popularnosti turističkih destinacija - dodao je Gao.

Šandong je provincija bogata kulturom i turizmom. Integracijom razvoja kulture i turizma, više gradova u Šandongu će postići sličan uspeh.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 16:21