/ -INSTAGRAM
08/06/2024 u 11:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Madona izazvala skandal u muzeju u Meksiku

Kraljica popa Madona, našla se na meti oštrih kritika nakon skandala u muzeju u Meksiku, posvećenom umjetnici Fridi Kalo, a fanovi ne vjeruju da joj je dopušteno da uradi tako nešto.

Madona važi za jednu od osoba koja je veliki poštovalac umjetnosti, a ona je ujedno i promijenila modernu kulturu u javnom svijetu. Njen autentičan izraz i jedinstven stil od samog pojavljivanja na javnoj sceni odvajali su je od ostalih i činili je jedinstvenom.

Ipak, njene poslednje objave na društvenim mrežama navele su mnoge da se zapitaju da li ova velika zvijezda zaista poštuje kulturu i umjetnost ili se to poštovanje zadržava samo u okvirima pretvaranja.

Naime, kraljica popa je ovih dana podigla veliku prašinu nakon što je na Instagramu objavila fotografije na kojima u odjeći, velike i poznate slikarke, ali i značajne istorijske ličnosti, Fride Kalo, pozira u muzeju koji je posvećen slavnoj umetnici, tokom svoje nedavne posjete Meksiku, gdje je održala koncert.

"Predivan suvenir-poseta porodičnoj kući moje vječne muze Fride Kalo u Meksiko Sitiju. Za mene je bilo čarobno da isprobavam njenu odjeću i nakit, čitam njene dnevnike i pisma i gledam fotografije koje nikad nisam vidjela", napisala je Madona u opisu niza fotografija na kojima se vidi ona kako pozira u odjeći meksičke umjetnice.

Premda se Madoni ovo činilo kao odlična ideja, zbog čega je ona ostala oduševljena ovim postupkom, korisnici društvenih mreža, a prije svega stanovnici Meksika nisu baš na najbolji način dočekali ovaj pjevačicin postupak i oštro su ga osudili.

"Možeš da budeš Madona koliko želiš, ali da isprobavaš njenu garderobu? Ja sam Meksikanka i uvjeravam vas da oni to nikada ne bi dopustili nekom Meksikancu. Ovde, u Meksiku, skloni smo da se divimo ljudima iz drugih zemalja. Znam, to je strašno, ali tako je", napisala je jedna osoba koja prati Madonu i ovim komentarom pokrenula žustru raspravu.

Mnogobrojni muzeji su takođe osudili ovaj postupak i zapitali se kako je ovo dozvoljeno, kako je moguće da isprobava predmete iz zbirke.

"Fridina odjeća i nakit su meksičko nacionalno blago, pitam se koliko je platila onima koji vode muzej da dobije taj poseban tretman", "Volim Madonu, ali više volim Fridu, po mom mišljenju je travestija dopustiti joj to, ali pretpostavljam da sa novcem može kupiti sve što poželite. Sramota", bili su još neki od komentara koji su se pronašli ispod ovih fotografija.

Ubrzo nakon ovoga se oglasila i institucija koja se brine o zaostavštini jedne od najvećih meksičkih i svjetskih umjetnica. Naime, "La Casa Azul", muzej koji je posvećen životu i djelu slavne slikarke demantovao je navode da je Madona uopšte i posjetila ovaj muzej, a posebno navode da je nosila odjeću Fride Kalo.

"Važno je pojasniti da, suprotno onome što je spomenuto na društvenim mrežama, Madona, zbog pretrpanog rasporeda, nije mogla da posjeti La Casa Azul tokom svoje nedavne posjete Meksiku. Međutim, njena porodica i osoblje su imali priliku da uživaju u muzeju. Zbirka Fridine odjeće i nakita koju čuvamo podleže strogim merama bezbijednosti i namijenjena je izlaganju u muzeju, a ne pozajmicama za ličnu upotrebu. Duboko divljenje pjevačice prema Fridi naglašava stalnu relevantnost umjetnice, kao i to da njen uticaj nadilazi kulture i granice, nadahnjujući globalne obožavaoce", stajalo je u objavi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. jun 2024 22:04