Svadba sina Rod Sjuarta / - FOTO:FACEBOOK
07/06/2024 u 19:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Snaha Roda Stjuarta unuka ozloglašenog ratnog zločinca

O svadbi sina muzičke zvijezde Roda Stjuarta Lijama i influenserke Nikol Artuković prošle nedjelje u Dubrovniku i dalje se priča.

O njihovom vjenčanju pisali su brojni svjetski i regionalni mediji. Kao gost iznenađenja pojavio se pjevač Petar Grašo zbog kojeg je mlada zaplakala.

I na društvenim mrežama se komentariše ova, kako su je mnogi nazvali, svadba decenije, a ima i onih statusa u kojima se tvrdi da je snajka svjetske muzičke zvijezde unuka Andrije Artukovića, ozloglašenog ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata, ministra policije u Pavelićevoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

- Petar Grašo pjevao na svadbi sina Roda Stjuarta, a mlada Nikol Artuković je plakala kao kiša. Nije jasno da li od sreće što joj Grašo pjeva, ili od tuge jer joj je deda Andrija Artuković jedan od najvećih zločinaca, koji je otvorio jedini dječji logor na svijetu - glasi jedan tvit.

Nikol jeste potomak ozloglašenog ministra koji je Srbe, Jevreje, Rome slao u logore širom Hrvatske tokom Drugog svjetskog rata. Po njegovoj naredbi zarobljeno je i više desetina hiljada djece.

Prema pisanju Dubrovačkog dnevnika Andrija Artuković, koji je nakon Drugog svjetskog rata pobjegao u Ameriku, ali i brojni članovi njegove familije, bio je rođak Nikolinog pradjede Vida. On je u Kaliforniji 1919. godine osnovao porodičnu kompaniju koja i dan danas nosi njegovo ime.

Otac Rodove snajke Mark Nikolas Artuković preminuo je kada je imao 58 godina. Ona je jedno od šestero djece Marka Nikolasa Artukovića i Tine Artuković rođene Cvjetković: Ima braću i sestre Lusi, Kristinu, Anthonija, Andreu i Amandu.

Andrija Artuković uhapšen je u Los Anđelesu 14. novembra 1984. godine. On je pobjegao u Ameriku 1948. godine, ali su američke vlasti uporno odbijale da ispune jugoslovenski zahtjev za ekstradiciju. To se dogodilo tek 12. maja 1986. godine, a istog mjeseca je osuđen na smrt.

Artuković je je postao član ustaške organizacije 1929. Povezan je sa brojnim zločinima, pa čak i atentatom na kralja Aleksandra u Marseju. Ministar je postao 1941. godine, i bio je neposredno umiješan u genocid nad Srbima, Jevrejima, Romima i drugim nacionalnim manjinama.

Rod Stjuart prodao prava na katalog svih pjesme za skoro 100 miliona dolara

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. jun 2024 07:40