Uklonjena tona i po smeća / -JELENA IVANOVIć
22/09/2022 u 16:48 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uklanjanjem tone i po smeća sa plaže završen Ada Divine Awakening festival

Bila je to ujedno i prva akcija novoosnovanog Udruženja za zaštitu Ade Bojane, na kojoj se već okupilo više stotina zaljubljenika u ovaj jedinstveni ekosistem, i to iz regiona i svijeta

Čišćenjem plaže na Adi Bojani završeno je drugo izdanje edukativnog retreata Ada Divine Awakening, koji je u sedam dana okupio oko 500 ljudi iz preko 50 zemalja svijeta. Učesnici festivala i volonteri očistili su gotovo kilometar obale, te sakupili preko tonu i po sitnog i krupnog otpada, spakovanih u oko 140 džakova. Ovom ekološkom akcijom, koju su podržali Grad Ulcinj i Ulcinjska rivijera, organizatori i učesnici festivala poslali su poruku o neophodnosti očuvanja ovog dragocjenog ekosistema, kao i kompletne životne sredine. Bila je to ujedno i prva akcija novoosnovanog Udruženja za zaštitu Ade Bojane, na kojoj se već okupilo više stotina zaljubljenika u ovaj jedinstveni ekosistem, i to iz regiona i svijeta. Organizatori festivala, predavači i posjetioci su ovim putem ujedno izrazili zahvalnost Adi Bojani, koja im je bila dom prethodnih dana.

image

Čišćenje Ade

-JELENA IVANOVIć

Zadatak novog Udruženja za zaštitu Ade Bojane biće da djeluje na četiri krucijalna fronta: zaštiti ostrva od erozije i potpunog nestanka plaže, koje joj prijeti, zaštiti od buke i očuvanja tihe zone na ostrvu i ušću Bojane u more, zaštiti biodiverziteta Ade, kao i zaštiti od ekspanzivnog turizma, koji bi mogao da ugrozi životnu sredinu Ade Bojane.

Iako je cilj akcije čišćenja bilo uklanjanje deponije koja se formirala na ušću Bojane prema Albaniji, uslijed jakog vjetra i talasa nije bilo moguće stići ribarskim brodićima, te su se učesnici festivala i volonteri usmjerili na dio plaže pored resorta i tako izvršili akciju u nešto izmijenjenom obliku.

Direktor festivala i veliki zaljubljenik u Adu Bojanu, Dušan Kovačević naglasio je važnost ove akcije i pokrenuo inicijativu da ona postane tradicija.

- Nažalost, tokom prethodnih godina na obali Ade Bojane nakupljeno je toliko smeća da ni 1.000 džakova ne bi bilo dovoljno da se ovo područje kompletno očisti. Ova akcija je, pored konkretnog doprinosa čišćenja, značajna i za podizanje svijesti kako o ovom problemu, tako i o problemu erozije i nestajanja ostrva. U razgovoru sa nadležnim organima dogovoreno je da akcija postane tradicija i da se održava najmanje nekoliko puta godišnje - naglašava Kovačević.

Tačno143 vreće otpada koje su učesnici festivala i volonteri sakupili u nedjelju, radnici Ulcinjske rivijere i DOO "Komunalne djelatnosti" – Ulcinj su pokupili sa plaže.

image

Vatreni šou na Adi

-JELENA IVANOVIć

Ada Divine Awakening festival je tokom šest nevjerovatnih dana okupio preko 40 predavača i oko 400 učesnika u intenzivnom programu podijeljenom u pet festivalskih zona. Radionice "Svjesno roditeljstvo", "Trauma i veze", "Manifestovanje života iz snova", "Otvaranje ranjivosti", "Liječenje pet rana iz detinjstva", "Svjesno plesanje" i mnoge druge povele su učesnike na put osnaživanja sopstvene intimnosti, pronalaska alata za iscijeljenje trauma, lakšeg razumijevanja i emitovanja emocija, poboljšanja partnerskih odnosa i nalaženja ljubavi u sebi. Devi Mohan, Henry Amar, Gina Ora Yoli, Mayara, Aviv Shalem Asis, Hannah Knight, Xavier De Forceville, Aaron Kleinerman i Luba Evans samo su neki od predavača koji su gostovali na festivalu.

image

Božo Vrećo Ada Divine Awakening

-JELENA IVANOVIć

U muzičkom dijelu programa prvo veče je obilježio nastup maestralnog Boža Vreća, koji je energijom i emocijom preplavio ADA Temple. Pored njega, muzički program sačinili su Praful, Una Senić, Joseph Pepe Danza, Ana & Lavamamana, DJ Lidor Hacohen, specijalni nastup Katarine Bogićević Kejt i nevjerovatna LAOR,koja je "Himnom duše" zaključila posljednje veče festivala. Posjetioci su se našli ujedinjeni u emociji i zagrljaju nakon višednevne misije, u kojoj su povratili svoju moć.

Festivalskoj magiji doprinijele su i dvije Kakao ceremonije, jutarnja joga, meditacije uz zalazak sunca i fantastični Fire Show dua Chilli Mayo. U zenit emocije posjetioci su došli tokom vjenčanja učesnika festivala Marka Perovića i Vanje Bantulić, koji su posljednjeg dana razmijenili suze, zagrljaje i najznačajnije "Da". Ovaj čin još jedan je u nizu događaja koji su ovogodišnje izdanje festivala zapečatili ljubavlju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. oktobar 2022 21:32