Zabranjeno pušenje Das Is Walter / -OMOT
08/12/2023 u 09:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zabranjeno pušenje obilježava 40 godina prvog albuma "Das ist Walter"

I nakon dvanaest studijskih i šest live-kompilacijskih albuma, Zabranjeno pušenje održava nivo kvaliteta i energije

"Zenica Blues", "Selena, vrati se, Selena", "Anarhija All Over Baščaršija", "Šeki is on the Road Again" i ostali vječni hitovi, nastali su na tom prvom albumu koji je posveta Walteru, ilegalacu iz 2. svjetskog rata, simbolu otpora fašistima koji je poginuo 1945. godine na dan oslobođenja Sarajeva.

Svojim revolucionarnim pogledom i idejama, Zabranjeno pušenje je još davne 1980. godine, unijelo novu energiju i pravac u muziku, ali i u društvo. Od tada do danas, nakon dvanaest studijskih i šest live-kompilacijskih albuma, Zabranjeno pušenje održava nivo kvaliteta i energije istim, ako ne i boljim nego na početku. Kao kruna njihovom stvaralaštvu i radu, međusobnim vezama te vezom sa Sarajevom, tačnije Skenderijom, 2022. godine nastao je film "Svjetla Sarajeva", u režiji Srđana Perkića. Film, za koji je Davor Sučić (Sejo Sexon) napisao scenario, ove je godine osvojio je nagradu "Audience Award" za najbolji dokumentarni film na 18. South East European Film Festivalu u Los Angelesu, kao i na još šest drugih festivala.

Na velikom open air koncertu, 7. juna na Šalati, posjetioce očekuje pravi spektakl i pokoje iznenađenje! Zabranjeno pušenje provešće goste kroz najbolje od najboljeg. Tako će se na listi uz Waltera, sigurno naći omiljeni i dobro poznati likovi poput Pišonje i Žuge, Fikrete, Guzonjinog sina, Ibre, Halida i djevojčica kojima miriše koža.

Vrhunsku i dobro uhodanu postavu čine Davor Sučić aka Sejo Sexon, Robert Boldižar Robi, Toni Lović, Branko Trajkov Trak, Dejan Orešković Klo i Anđela Zebec. Noviji dodatak ekipi je talentovani kompozitor i svirač usne harmonike, višestruki dobitnik Porina, Tomislav Goluban.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:50