Туристи јуче у Котору / -Б. Марковић
07/06/2022 u 06:20 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ћосо: У Котору није све добро припремљено за најезду крузера и туриста

Бољка туристичке привреде овога града, па могу рећи и Црне Горе, је што све чекамо као да ће то неко други да нам одради. Сезона је све краћа, креће раније, има мање времена да се припремимо, констатује Радослав Ћосо, некадашњи директор ТО Котор

жКада је у питању град Котор, локална самоуправа и све структуре које сервисирају крузинг туризам и наутички туризам, свјесни смо да је прошла година била изгубљена, али ми смо ту годину преспавали јер је нисмо искористили да се спремимо за овогодишњу најезду крузера и туриста који су у транзиту, али и оних који су у апартманима и хотелима, оцијенио је за "Дан" Радослав Раде Ћосо доктор туристичких наука.

image

Радослав Раде Ћосо

-Б. Марковић

Наводећи да је сезона ове године почела знатно раније, већ у априлу, а у мају била у замаху, Ћосо подвлачи да се припреме за сезону обављају "у ходу".

- Бољка туристичке привреде овога града, па могу рећи и Црне Горе, је што све чекамо као да ће то неко други да нам одради. Сезона је све краћа, креће раније, има мање времена да се припремимо, али то морамо да радимо у ходу, истиче он.

Сматра да многи ресурси којима град располаже нијесу у пуној мјери искоришћени у функцији туризма, прије свега которска фортификација дуга више од 4 километра, али и тврђава Сан Ђовани.

- Имамо бедеме, Сан Ђовани, имамо златну коку од које се може профитирати. Међутим какво је било прије 10, 15 година, када сам ја био руководилац, када сам се мучио да очистимо пут да се изађе горе до Сан Ђованија, отприлике је и сада исто такво стање, мање више. Тужно је, узимају се новци, у моје вријеме се нажалост нијесу узимали, због тога што ми слабо то радимо. Треба само да погледамо комшије у Дубровнику и да знамо како треба да се ради; наплатити, али дај госту понуду за новац који му узимаш. Сан Ђовани треба култуивисати, направити бистое, тоалете и онда немам ништа против високих цијена, потенцирао је Ћосо, који је био дугогодишњи директор ТО Котор.

Не копирати их али учити од Дубровчана

Радослав Ћосо подржава лимитирање броја долазака крузера на дневном нивоу као што је то увео Дубровник.

- Морамо ограничити број крузера и гостију који ће доћи јер они девастирају простор у граду у којем ми живимо и о томе локална самоправа мора да размишља. Заговорник сам долазака високобуџетних крузера, то јест туриста који имају новац који ће овдје потрошити. Не желим ја да копирам Дубровчане, а у туризму сам увијек раније учио од њих. Али морамо од оног који више зна, боље размишља за свој град, од оног паметнијег, који има боље и има искуство у свом послу, да то примјенимо у свом граду и нормално прилагодимо својим потребама. Према томе, за високобуџетне крузере сам, са ограниченим бројем гостију и да се ту подвуче црта, а да Котор, пошто има квалитет, има и цјене које заслужује, казао је Ћосо.

Ћосо сматра да су шетачке туре добро осмишљене, наводећи да је стаза до Шпиљара, запуштена.

- Фактички ми госту ништа и не нудимо. То што су наши преци оставили, то је тако и сада, констатује он.

Код класичних тура за туристе предлаже организовање вожњи аутобусима преко Стрпа, Вилуса, Никшића, обилазак тамошњих манастира и спуштање преко Подгорице и Цетиња до Будве и Котора. За етно туризам потенцијали су, сматра, Мирац, Његуши, Кривошије, Грбаљ. Подржава рад младих људи који организују вожње туриста глисерима и бродићима кроз залив Боке, али уз строгу контролу безбједности и сигурности на мору. Указао је и на мањкавости када је у питању подходник код Лучке капетаније гдје, каже, недостаје сигнализација.

Уз констатацију да ће овогодишња туристичка сезона бити "добра" ако се нешто не искомпликује у дијелу свијета са ратовима и кризама, упутио је молбу свима на нивоу локалне самоуправе који су у функцији туризма да озбиљније приступају припремама за сезону.

- Молим их, да са људима из струке организју округле столове и да мало унаприједе понуду, јер Котор је као град Унеско богом дан са свим својим садржајима и потенцијалима; на жалост то је неискоришћено. Овогодишња сезона ће бити добра, али имамо таквих потеза да радимо антирекламу једном дивном граду Котору, којег не знамо да цијенимо и валоризујемо - закључује Ћосо.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 01:39