Dan opštine Plav / - OPšTINA PLAV
26/07/2024 u 19:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Canović: Plav razvijamo strateški i održivo, uvažavajući mišljenje građana

Plavsko društvo podstaknuto je izazovima i ojačano razlikama, zato se na ovom malom prostoru rađaju veliki ljudi, čija postignuća prevazilaze geografske odrednice, te će lokalna samouprava nastaviti da postavlja sistem tako da se sve različitosti imaju gdje sliti, dok mišljenja građana Plava ima ko da sasluša, poručio je predsjednik opštine Plav, Nihad Canović.

- Mi nijesmo ljudi velikih obećanja, a skromnih rezlutata. Mi, a kad kažem mi mislim na svakog člana naše zajednice, razvijamo opštinu tako što udaramo temelje, da bi naša djeca postavljala krov, a ne pravimo ni iz čega krov koji će nam se srušiti na glavu. To je razvoj onako kako ga mi vidimo: strateški, postepen i vođen ne sa strane, nego iz Plava. Ovaj bezmalo nestvarni krajolik čuvamo i njegujemo tako što biramo da ga razvijamo održivo, umjesto stihijski. I nema toga ko će nas natjerati da "za šaku eura" trgujemo njegovim ljepotama, kazao je Canović na svečanoj sjednici Skupštine opštine Plav održanoj povodom Dana opštine.

image

Dan opštine Plav

- OPšTINA PLAV

Govoreći o učinjenom i planiranom, Canović je istakao da je preko šest miliona eura u rekordnom periodu investirano u Plav, ali i naglasio da je očuvana priroda kojom ovaj kraj raspolaže zalog za budućnost novih generacija, te da je shodno toj činjenici jedan od ciljeva da Plav postane najčistije mjesto u Crnoj Gori.

- Završili smo I fazu rekonstrukcije glavne gradske saobraćajnice, asfaltirane su mnogobrojne ulice u gradskim i ruralnim područjima, proširena mreža javne rasvjete, unaprijeđena vodovodna infrastruktura, izgrađeni su trotoari, biciklistička staza i javna rasvjeta u Vojnom selu do škole, u toku je rekonstrukcija raskrsnice na ulazu u Plav, kao i sanacija klizišta „Jabuka“ na putu Murino – Bjeluha, intenzivirani su radovi na izgradnji Doma za stare, radi se na ambijentalnom uređenju grada, napravljen je sportsko-rekreativni centar Vardište, uređeno izletište na Skiću i mnogi drugi manji projekti. U saradnji sa Fudbalskim savezom Crne Gore rekonstruisan je stadion na Murini, u toku je rekonstrukcija stadiona na Racini, kupljeno je zemljište i projektuje se Glavni gradski stadion u Hakanju. Sva ta sportska infrastruktura ide uz najveće uspjehe FK Jezera u istoriji postojanja dugoj 90 godina, rekao je Canović.

Prema njegovim riječima održivi, eko, avanturistički i kulturni turizam, za koji su se opredijelili u opštini Plav, nije lako usmjeravati, posebno, kako je dodao, u situaciji nedostatne infrastrukture.

- Zato sam posebno ponosan na nebrojene projekte i događaje, iza kojih stoje TO Plav i naš Centar za kulturu, a koji naṣ̌e turističke posjete uvećavaju iz godine u godinu, naveo je Canović.

Čestitke povodom Dana opštine Plav

On je u svom obraćanju građanima poručio da budu aktivni učesnici u životu zajednice i time doprinesu njenom razvoju.

- Učestvujte u lokalnim inicijativama. Aktivno se uključite u rad lokalnih organizacija. Kupujte proizvode i usluge od lokalnih preduzetnika. Čuvajte prirodu i očistite javne prostore. Pridružite se akcijama za zaštitu životne sredine. Preporučite Plav kao turističku destinaciju. Učestvujte u lokalnom političkom životu. Pratite rad lokalnih institucija i učestvujte u javnim raspravama. Vi ste srž svake zajednice. Mi, građani ovog rajskog podneblja, smo njegova žila kucavica, kazao je Canović.  

Canović se posebno obratio dijaspori, ističući da su oni srcem i dobrim namjerama uvijek uz Plav, te naglasio da su predstavnici dijaspore stotine hiljada eura uložili u razvoj rodnog kraja, ali i na desetine i stotine projekata podrške i pomoći, ali i podsjetio da najveća privatna investicija u istoriji ovih prostora dolazi iz dijaspore, osvrćući se na izgradnju hotela Visitor, kompleksa vrijednog oko 12 miliona eura.

- Ima nas raznih, pa nažalost i oni koji žive u Crnoj Gori, a svojim stavovima, ponašanjem, nekulturom, nebrigom za svoju okolinu i sugrađane, doprinose možda jedino ličnom interesu. A imamo pak i one koji su, makar na neko vrijeme, svoje poslove i ẓ̌ivote vezali za druge zemlje, ali i odatle jednu ruku pružaju ka nama. Otvorenu ruku koja daruje i pomaže, a ne koja stiska i uzima. Takvu pruženu, prijateljsku ruku sa naše strane, dijaspora je imala i imaće dok god je na čelu Plava ova uprava, to vam obećavam. Jer to su sinovi i kćeri Plava, ovog kraja i Crne Gore, koji je ne vole riječima, nego onako kako se jedino broji, djelima, rekao je Canović.

Sjednicu je otvorio predsjednik Skupštine opštine Plav Alen Balić, koji je kazao da su kroz brojne odluke lokalnog parlamenta postaviljeni čvrsti temelji za dalji razvoj i prosperitet Plava, te da je lokalna vlast vođena vizijom otvorenosti prema građanima, njihovim uključivanjem ne samo u donošenje odluka, već i u ranu fazu planiranja, pokazala uvjerenje da je aktivno učešće građana ključno za ostvarenje ciljeva.

- Posebno sam ponosan na činjenicu da je Opština Plav u aprilu ove godine postala dio velike internacionalne mreže „Partnerstva za otvorenu upravu na lokalnom nivou“, od 138 pristiglih prijava, kandidatura opštine Plav našla se među 55 odabranih i time zavrijedila mjesto u društvu lidera koji rade sa građanima i organizacijama civilnog društva na primjeni lokalnih akcionih planova, a imaju za cilj da poboljšaju zajednicu. Usvojili smo rekordan razvojni budžet od preko pet miliona eura, što vjerujemo da će imati širok spektar pozitivnih uticaja, uključujući unapređenje infrastrukture, podršku obrazovanju i zdravstvu, podsticanje inovacija i preduzetništva, razvoj sporta, a posebno razvoj kulture u našem gradu, rekao je Balić.

Balić je sa zadovoljstvom istakao spremnost svih odbornica i odbornika da kroz aktivnosti i angažman na raznim poljima jačaju povjerenje građana u lokalne institucije, te naveo da je formiran Ženski klub odbornica koji je ujedno i prvi takav klub otkad postoji lokalni parlament.

- Svjedoci smo da se danas zbog izgrađene infrastrukture, položaja, ambijenta za razvoj poslovanja, raspoloživih prirodnih resursa, kao i završenih projekata, u Plav sve više dolazi, što nas dodatno obavezuje, a ujedno i ukazuje da smo na pravom putu. Sa velikim osjećajem povezanosti, želimo da ojačamo vezu sa našom dijasoporom, vjerujem da svojim djelovanjem prilagođavamo ambijent njihovim potrebama. Naši sugrađani koji dolaze iz raznih država svijeta donose nam bogatstvo raznih perspektiva, iskustava i znanja. Njihov doprinos ekonomiji i kulturi grada je od posebnog značaja. Naša vrata su otvorena za sugestije, ideje, ali i kritike građana Plava, jer smo uvjereni da je samo zajedničkim naporima moguće ostvariti pravu promjenu, zaključio je Balić.

Na sjednici povodom Dana opštine Plav uručene su plakete i to: plaketa za značajan doprinos unapređenju sportske infrastrukture u Plavu, predsjedniku Fudbalskog saveza Crne Gore Dejanu Savićeviću i plaketa za izuzetne rezultate, doprinos razvoju sporta, ostvarene uspjehe i predstavljanje Plava na sportskoj sceni Crne Gore, Fudbalskom klubu Jezero.

Takođe, Opština Plav je i ove godine dodijelila pohvalnice uspješnim studentima i učenicima iz ove opštine, za ostvarene uspjehe na obrazovnom putu.

U muzičkom dijelu programa nastupili su ženska klapa O’dive bel canto i KUD „Plavsko jezero“, a na događaju je prikazan i film „Plav – grad neobične ljepote“.

Sjednici su, pored odbornika i odbornica lokalnog parlamenta, prisustvovali i članovi Vlade Crne Gore, poslanici u Skupštini, predstavnici diplomatskog kora, predsjednici skupština i opština, Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, Zajednice opština, vjerskih zajednica i dijaspore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. avgust 2024 11:30