Danilovgrad: Održavanje i red na grobljima kontrolisaće lokalne zajednice / -
18/09/2024 u 07:21 h
Mićko VujisićMićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Danilovgrad: Održavanje i red na grobljima kontrolisaće lokalne zajednice

Opština Danilovgrad predložila je novi Nacrt odluke o održavanju groblja, kapela i sahranjivanju na svojoj teritoriji. Povodom Nacrta odluke organizuje se javna rasprava koja će trajati 15 dana, odnosno do 30. septembra.

Centralna javna rasprava, povodom ove odluke održaće se u velikoj sali Skupštine opštine Danilovgrad, 26. septembra u 15 časova.

Prema ovom dokumentu, upravljanje grobljima uključuje davanje grobnih mјesta u zakup, odobravanje sahrana, održavanje reda i infrastrukture. Održavanje i red na grobljima kontrolisaće lokalne zajednice, dok je privredno društvo zaduženo za komunalne poslove, uključujući i naknade za usluge.

– Gradskim grobljem smatra se zemljište koјe јe SO Danilovgrad planskim dokumentom odredila za sahranjivanje, smјeštaј posmrtnih ostataka, kao i obјekti koјi su izgrađeni na tom zemljištu namiјenjeni za sahranjivanje umrlih, uređivanje i korišćenje groblja. Seoskim grobljem smatra se zemljište koјe јe mјesna zaјednica odredila za sahranjivanje i smјeštaј posmrtnih ostataka, kao i obјekti koјi su izgrađeni na tom zemljištu. Određivanje zemljišta za groblje na seoskom područјu vršiće SO Danilovgrad, uz prethodno pribavljenu pisanu saglasnost MZ – piše u dokumentu.

Skupština odlučuje o stavljanju groblja van upotrebe

Kako piše u odluci, upotreba groblja za sahranjivanje može prestati iz sanitarnih ili urbanističkih razloga.

– Odluku o stavljanju van upotrebe donosi Skupština. Za održavanje gradskih groblja koja su stavljena van upotrebe stara se Privredno društvo. Groblje koje je stavljeno van upotrebe može se prekopati i zemljište upotrijebiti u druge svrhe tek po isteku roka od 20 godina, od dana stavljanja groblja van snage – navodi se u dokumentu.

Kako se navodi u Odluci, upravljanje grobljem obuhvata obavezno vođenje evidencije svih grobnih mjesta sa imenima sahranjenih i datumom sahrane, evidencije o prenosu posmrtnih ostataka umrlih i drugih evidencija u vezi sa obavljanjem pogrebne djelatnosti. O organizovanju prethodno navedenih poslova upravljanja mjesnih grobalja, staraju se mjesne zajednice tih područјa i crkveni odbori u skladu sa ovom odlukom.

– Mjesna zajednica može formirati odbor koji će se starati o održavanju groblja i načinu sahranjivanja umrlih u skladu sa mjesnim običajima. Održavanje reda i čistoće na mjesnim grobljima vrši se u skladu sa ovom odlukom. Mjesne zajednice mogu dati seosko groblje na upravljanje, uređivanje i održavanje privrednom društvu, odnosno Komunalnom preduzeću Danilovgrad, pri čemu su dužni da međusobne odnose regulišu posebnim ugovorom – navodi se u odluci.

Za nepridržavanje i izvršenje odredbi ove odluke predviđene su novčane kazne, za Privredno društvo od 150 do 10.000 eura, dok su za fizička lica predviđene kazne od 50 do 1.000 eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 07:22