Дрвопрерађивачи из Плава на једном од прошлогодишњих протеста / -Д.Ј.
07/06/2022 u 07:32 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дрвопрерађивачи из Плава траже од Владе: Држава да се обрачуна са шумском мафијом

Наша борба дала је одређене резултате, али генерално гледано није ништа значајније урађено да се кроз активности државних органа дође до модела који ће гарантовати да неће бити привилегованих концесионара, каже Еско Барјактаревић

Дрвопрерађивачи са подручја Плава затражили су јуче од надлежних у Влади Црне Горе да, како су навели, коначно пронађу одговарајући модалитет за газдовање државним шумама. Навели су да то рјешење мора да подразумијева јачање финалне произвоње дрвера и задовољење потреба локалног становништва. Казали су да досадашње активности нијесу дале одговарајуће резултате и да, поред одређених помака, и даље имају утисак да "шумска мафија има значајни утицај у сфери управљања државним шумама".

image

Остао отпад од посјечених стабала

-Д.Ј.

-Ми већ неколико година водимо праву борбу како би доказали да у државним шумама на подручју Плава, а и шире главну ријеч води шумска мафија и да је појединцима омогућено да се енормно богате док локални дрвопрерађивачи не могу да обезбиједе сировину за рад. Та наша борба дала је одређене резултате на шта указује и чињеница да је актуелно риководство у Управи за шуме схватило да износимо истину и да досадашњим појавама треба стати на крај. Међутим, генерално гледано, није ништа значајније урађено да се кроз одговарајуће активности државних органа дође до модела који ће гарантовати да неће бити привилегованих концесионара, већ да ће се дрвна маса, прије свега, стављати у функцију развоја локалне заједнице. То значи да је неопходно да се прво задовоље потребе локалних дрвопрерађивача и грађана, па тек након тога да се вишкови преливају из општине у општину. Зато од Владе Црне Горе тражимо да под хитно изнађе ваљано рјешење и да не дозволи да шумска мафија и даље влада државним шумама - навео је у име дрвопрерађивача Плава Еско Барјактаревић.

”До сада је дрвна маса из Плава одлазила у обловом стању у неке друге крајеве, па захтијевамо да се извоз сировине смањи на најмању могућу мјеру и да се шанса да финалној производњи дрвета

Дрвопрерађивачи су затражили да се извоз сировине смањи на најмању могућу мјеру и тако да шанса финалној производњи дрвета.

image

Подручје општине Плав богато шумом, али мали дрвопрерађивачи немају сировине за рад

-Д.Ј.

-До сада је дрвна маса из Плава одлазила у обловом стању у неке друге крајеве, чиме је нашој општини причињена огромна штета по различитим основама. Зато захтијевамо да се извоз сировине смањи на најмању могућу мјеру и да се шанса да финалној производњи дрвета. На тај начин би кроз рад у нашим погонима упослили значајан број радника и стварали доходак који би значајно утицао на заустављање исељавања и подизање стандарда локалног становништа – казао је Барјактаревић.

Уклонити оштећена стабла из Националног парка „Проклетије”

Дрвопрерађивачи су устврдили да постоје и бројне нерегуларности по питању расписивања тендера за уклањање оштећених и порушених стабала четинарске и букове шума у дијелу Националног парка "Проклетије".

-На подручју Нациоанлног парка "Проклетије", односно у тамошњим шумама, налази се мношто такозваних извала. Стручњаци су препоручили да та стабла треба што прије уклонити, јер она представљају опасност за пролазнике, а уједно пријете да пренесу болест на здраву висококвалитетну шуму. Међутум, тендер који је расписан за њихово уклањање обулује бројним незаконитостима. Зато га треба што прије поништити и поновити, и дати предност локалном становништву да искористи ту оштећену дрвну масу, а не је давати некоме са стране који нема благе везе са дрвопрерадом – нагласио је Ненад Цецуњанин.

Дрвопрерађивачи су нагласили да проблем представља и то што, као су истакли, тужилаштво није процесуирало актере недозвољених радњи у државним шумама.

-Захваљујући нашим активностима на површину је испливало доста прљавог веша кад је у питању експлоатација шуме са подручја Чакора, Шиповице, Ваганице и других локалитета. Међутим, на све то тужилаштво и даље шути, што не би смјело да ради. Тим прије кад се зна да су раније из Управе д за шуме тврдили да је тамо све регуларни, а сада, кад имамо ново руководство, да због учињених пропуста неко треба кривично да одговаеа. Зато тражимо да тужилаштво, прије свега објелодани шта се све радило у деветом одјељењу на локалитету Јечмиште и процесуира све оне који су прибјегавали незаконитим радњама приликом експлоатације дрвне масе са подручја Плава. На тај начин ће се ставити до знања да држава жели да се обрачуна са шумском мафијом. Ако се то не деси онда сва наша залагања у циљу поштовања прописа постају бесмислена – казао је Неџад Цецуњанин.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 06:59