Зграда Општине Пљевља / -Б.Је.
26/01/2022 u 07:18 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Голубовић: Општина Пљевља смањила дуг за седам милиона

Општина и јавне установе не дугују држави ништа, тј. доспјеле пореске обавезе које су биле око 3 милона еура су анулиране. Добављачима се не дугује ништа, сви корисници буџета исплаћени су закључно са данашњим даном, саопштено је из локалне управе

Иако је Општина Пљевља по одласку Демократске партије социјалиста с власти 2011. године била једна од најзадуженијих у Црној Гори, на крају прошле године дуг је сведен на 11 милиона еура. Када је 2011. на мјесто предсједника општине дошао Милоје Пуповић из Социјалистичке народне партије, дугови су били преко 22 милиона еура. Пуповића је сачекало чак 213 извршних пресуда, гдје су сви повјериоци могли да у сваком тренутку принудно наплате своја потраживања од општинске управе. Како су тада саопштили из локалне управе, циљ ДПС-а је управо био да се приликом предаје власти Општина доведе у безизлазну ситуацију. Радом нове локалне управе на челу са Милојем Пуповићем и потпредсједником општине Божом Госпићем локална управа је избјегла планирани колапс. Од 2014. године ДПС опет преузима власт у Пљевљима, а нови предсједник из редова те партије Мирко Ђачић одбија да се кредитно даље задужује. Таква политика није донијела умањење дугова, јер су дугови према локалним предузећима и извођачима, у периоду од 2014. до 2019. године, порасли. Након Ђачића који је поднио оставку, на мјесто предсједника општине дошао је Игор Голубовић, који је у први план ставио враћање дугова. То се може видјети по чињеници да у последње двије године није било великог труда кад је ријеч о реализацији капиталног буџета. Голубовићу је посебно ишло наруку то што је локална управа, промјеном законских прописа, добила нове приходе. Најбитнији приход је од еколошке накнаде, као и порез на дохотке физичких лица.

-Мудром, пажљивом и на закону утемељеном политиком трошења новца дошли смо у ситуацију да кажемо да смо 30. јуна 2019. године по свим основама дуговали 18 милиона еура, од чега је на наплату тог дана стигло 8,6 милиона еура, а данас је ситуација следећа- Општина дугује по свим основама нешто мање од 11 милиона еура или 7 милиона еура мање, а доспјели дуг је око 500.000 еура, каже Игор Голубовић, предсједник општине, и појашњава да је прошле године буџет реализован у износу од 105 процената.

Из прошле у ову годину пренијели 4,46 милиона

Из Општине су поручили да је 4,46 милиона еура из прошле године пренијето у ову.

- Та средства су највећим дијелом намијењена заштити и унапређењу животне средине, а због настале епидемије, високог раста цијена и недостатка на тржишту неких материјала и сировина, као и кашњења са реконструкцијом ТЕ Пљевља (планирана изградња топловода) нису могли бити реализовани неки значајни планирани капитални пројекти / поручују из локалне управе.

Голубовић наглашава да су локална управа и јавне установе анулирале пореске дугове према држави, као и да се добављачима не дугује новац.

-Општина и јавне установе не дугују држави ништа, тј. доспјеле пореске обавезе које су биле око 3 милона еура су анулиране. Добављачима се не дугује ништа, сви корисници буџета укључујући спортисте, НВО, политичке партије, посленике културе исплаћени су закључно са данашњим даном, саопштено је из локалне управе уз напомену да Општина дугује једино локалном предузећу "Чистоћа".

У локалној управи истичу да очекују да 2022. година буде успјешна и да је гаранција томе усвојени буџет од 20. 610. 000 еура.

-Висина планираног буџета условљена је како оствареним приходима и обезбијеђеним донаторским средствима, тако и значајним пренесеним средствима, тврде у локалној управи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 17:13