Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
09/08/2024 u 13:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

IJZ: Prijavljena epidemija morbila u Budvi

Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Budva prijavila je juče epidemiju morbila na teritoriji ove opštine, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

U Crnoj Gori je od 28. marta do 9. avgusta rеgistrоvаnо 16 slučаjеvа obolijevanja od mоrbilа.  U Budvi je registrovano sedam oboljelih.

- U Budvi je registrovano sedam oboljelih. Nakon što je utvrđeno da su pojedini slučajevi epidemiološki povezani (uspostavljena lokalna transmisija), ispunjeni su kriterijumi za prijavu epidemije. Ovakav razvoj situacije nije iznenađujući s obzirom na nizak nivo vakcinacije protiv morbila u našoj zemlji, kao i na epidemije u susjednim državama. Sa početkom nove školske godine, rizik od daljeg širenja morbila će dodatno porasti - ističe IJZ.

Vakcinacija je najbolja zaštita protiv morbila.

- Potpuna vakcinacija se postiže primanjem dvije doze vakcine, pri čemu prvu dozu treba primiti što prije nakon navršenih godinu dana. Vakcina je bezbjedna i veoma djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine - navodi IJZ.

Institut za javno zdravlje Crne Gore još jednom apeluje na roditelje- vakcinišite svoju djecu bez odlaganja.

- Sva djeca koja su navršila godinu dana i nemaju medicinske kontraindikacije pisano navedene od strane ljekara treba da prime prvu dozu vakcine protiv morbila, zauški i rubele (MMR), a djeca koja se pripremaju za upis u školu i starija moraju biti vakcinisana sa dvije doze ove vakcine - ističe IJZ.

U narednom periodu, razmotriće se preporuka da djeca minimum mjesec dana nakon primanja prve doze prime i drugu dozu MMR vakcine jer se potpuno vakcinisanima smatraju samo osobe koje su primile dvije doze.

- Takođe, ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, moguće je da će se preporučiti primanje prve doze vakcine već u uzrastu od 6 do 12 mjeseci - navodi IJZ.

Osobama koje nisu potpuno vakcinisane ili nemaju dokaz da su preležale morbile ne preporučuje se putovanje u oblasti sa registrovanim slučajevima obolijevanja.

Takođe, savjetuje se izbjegavanje okupljanja i boravka u kolektivima.

Prema dostupnim podacima, u Federaciji BIH ukupno je tokom 2024. godine registrovano 6.910 slučajeva, sa dva smrtna ishoda kod osoba adolescentne dobi (zaključno sa 04.08.2024).

U Republici Srpskoj je registrovano 296 slučajeva (zaključno sa 02.08.2024), u Srbiji 255 (zаključnо sа 31.07.2024), u Albaniji 40 (zaključno sa 01.08.2024.), u Hrvatskoj 21 (zaključno sa 01.08.2024) i u Sloveniji 16 slučajeva (zaključno sa 01.08.2024. godine).

Ministarstvo zdravlja i IJZ spremaјu se za epidemiјu: Nevakcinisano 34.000 dјece

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 03:25