Панорама Котора / -GOOGLE
12/03/2022 u 06:39 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Из Дирекције за уређење и изградњу Котора указују: ПУП ни пројектоване улице не препознаје

На тај начин пројектна документација коју је Дирекција за уређење и изградњу израдила у ранијем периоду сада није употребљива, па ју је неопходно уподобити са ПУП-ом што је дуготрајан процес, каже Снежана Јованић

Највећи дио инвестиција које Дирекција за уређење и изградњу Котора (ДУИК) планира спровести или започети у 2022. години, реализоваће се кроз општински и државни буџет односно Управе за јавне радове у складу са Законом од буџету за 2022. годину. Инвестиционе одлуке за радове који се изводе ових дана на подручју општине усвојене су на Савјету дирекције, казала је Снежана Јованић, директорица Дирекције за уређење и изградњу Котора истичући да су тренутно усмјерени на инвестиције које су у току, а које су уговорене или започете у минулој години. Она додаје да имају и сталне активности на текућем одржавању, те да припремају и прибављају документацију која ће бити потребна за реализацију Програма дирекције.

image

Снежана Јованић

-Б.М.

-Предлогом буџета Општине за текуће одржавање планиран је износ од 1.138.000 еура, док је за капитални буџет планирано 5.750.000 еура. Савјет дирекције је након спроведене јавне расправе усвојио предлог Прогама рада и Програма уређења простора за 2022. годину са Програмом урбане санације - рекла је Јованић.

Неусклађеност са Студиjом заштите културних добара

Просторно урбанистички план (ПУП) Котора ниjе у потпуности усклађен са Студиjом заштите културних добара на основу коjе jе требало да буде урађен, па су се већ jавили проблеми у примjени новог плана, коjи важи на заштићеном подручjу Бококоторског залива од друге половине 2020. године, истицали су прошле године из Управе за заштиту културних добара (УЗКД).

- Примjена которског ПУП-а представља велику опасност за очување културног пеjзажа Боке, истичу из Центра за одрживи просторни развоj (EXPEDITIO) и поjашњавају да примjена тог плана можда неће угрозити поjединачна културна добра, али би директно и неповратно могла да угрози кључне вриjедности – културни пеjзаж заштићеног подручjа.

Напомиње да највећи проблем представља планска документација, односно Просторно урбанистички план (ПУП) општине Котор који не дефинише детаљно инфраструктурне објекте, а велики број, као што су, на примјер саобраћајнице, не препознаје.

-На тај начин пројектна документација коју је Дирекција за уређење и изградњу израдила у ранијем периоду сада није употребљива. Неопходно је исту уподобити са ПУП-ом, што захтијева дуготрајан процес. За саобраћајнице и друге објекте од значаја које ПУП не препознаје, потребно је урадити идејно рјешење и на сједници градске Скупшине усвојити Одлуку о изградњи објеката од општег интереса. Након тога приступило би се рјешавању имовинско-правних односа и изради главног пројекта, па тек онда започети са реализацијом инвестиције - казала је Јованић.

Оцјенила је важним да ресорно министарство започне са израдом Детаљних урбанистичких планова (ДУП) на територији которске општине, јер је Дирекција за уређење и изградњу, стављањем ван снаге претходних, остала ускраћена за детаљнију планску документацију, што представља проблем урбанистима, овом предузећу, али и грађанима који желе реализовати инвестиције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 23:53