Фото: Дневне новине Дан / -Фото: Дневне новине Дан
24/06/2021 u 04:39 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Катастрофална демографска слика Пљеваља: Само 260 полуматураната на подручју општине

Према садашњим подацима, у нашој школи има просвјетних радника, који након двадесет година рада неће имати потребну норму часова, каже директор Средње стручне школе Миљан Митровић

Најновији податак да је ове године девети разред у свим пљеваљским основним школама завршило свега 260 ученика, потврђује да ће велики број просвјетних радника у Гимназији "Танасије Пејатовић" и Средњој стручној школи остати без потребне норме часова.

Пад броја становника у пљеваљској општини, као и све израженије сеобе млађег и радно способног становништва довели су до пада броја школараца. Да ситуација нимало није безазлена, потврђује и чињеница да се ове године у први разред уписало свега 160 ученика. Из Средње стручне школе је отишло 260 матураната, а из Гимназије 90.

Ако се ове бројке упореде, јасно се може видјети да је ове године 100 првака мање него што је ученика деветог разреда, а да је 90 матураната у средњим школама више него ученика завршног деветрог разреда у основним школама.

- Сасвим је сигурно да ће један број просвјетних радника остати без потребне норме часова. Према садашњим подацима, у нашој школи има просвјетних радника, који након двадесет година рада неће имати потребну норму часова, казао нам је директор Средње стручне школе Миљан Митровић.

Већ раније су из основних школа саопштили да ће један број учитеља остати без одјељења, а да многи просвјетни радници неће имати потребну норму часова. Када су у питању основне школе, тренутно је најкритичнија ситуација са школом у некадашњем рударском насељу Градац и у селу Бобово. Тим школама пријети гашење или прелазак на петоразредне школе.

-Катастрофално мало број матураната у гимназији и Средњој стручној школи, као и још мањи број полуматураната на нивоу општине, говори у прилог чињеници да је ова средина систематски пустошена и уништавана претходних тридесет година. Како другачије објаснити чињеницу да у двије средње школе у Пљевљима има укупно 350 матураната, а да је број полуматураната за 90 мањи, каже шеф Одборничког клуба Демократске Црне Горе Бојан Крвавац, истичући да додатно застрашује податак да је у овој године, досад, рођено само око 70 беба. Он наводи да такви подаци показују прилично безнадежну демографску слику у Пљевљима.

-На удару ће се прво наћи просвјета, која је ионако обезвријеђена негативним дјеловањем партијских војника. Узрок овако катастрофалне демографске ситуације можемо тражити у разореној привреди за вријеме вршења власти ДПС режима, недостатак радних мјеста, лошу еколошку ситуацију у граду, тако да најмлађи и најспособнији из Пљеваља бјеже главом без обзира, казао је Крвавац.

Истакао је да нова државна власт, као и будућа локална власт морају учинити све како би се у Пљевља вратио живот.

-Без озбиљних издвајања која би подстакла рађање и без ургентног отварања нових радних мјеста, не можемо очекивати поправљање катастрофалне демографске ситуације у нашем граду, упозорио је Крвавац.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 04:46