/ -FOTO: B. J.
13/03/2023 u 07:51 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kolaps u pljevaljskoj sportskoj dvorani: Račun u blokadi, Vlada i Opština ćute

Zaposleni nisu primili februarsku platu, i sada je teško reći kada će biti ta zarada isplaćena, kazao je za "Dan" v.d. direktora Nikola Vukićević

Situacija sa Sportskom dvoranom "Ada" u Pljevljima iz dana u dan sve više se komplikuje.

Naime, u tom javnom preduzeću u većinskom vlasništvu države već duži vremenski period blokiran je račun jer nisu izmirene obaveze prema lokalnom preduzeću Čistoća u iznosu od 80.000 eura.

Inače, Vlada Crne Gore je većinski vlasnik Sportskog centra "Ada" d.o.o. Pljevlja, a Opština u posjedu ima 13 odsto akcija. Međutim, ni Vlada ni Opština ne vode računa kako da se teška finansijska situacija prebrodi.

– Račun je već duži vremenski period blokiran i trenutno nemamo mogućnosti da taj problem riješimo- kaže vršilac dužnosti direktora Nikola Vukićević i pojašnjava da im je preduzeće Čistoća ponudilo da dug plaćaju u ratama ali da reprogram duga nije mogao da se prihvati, jer za tako nešto ne postoje finansijska sredstva.

– Iz Čistoće traže da plaćamo mjesečnu ratu u iznosu većem od 2.000 eura i da redovno plaćamo mjesečne račune od oko 750 eura. Mi jednostavno nemamo mogućnost da prihvatimo takav reprogram – kazao je Vukićević za "Dan".

Umjesto stakla, na prozorima šperploča

Кoliko je situacija u "Adi" teška, može se vidjeti i po činjenici da je na dvorani sve više polomljenih prozora, koji se ne mijenjaju.

Posebno je ugrožena sjeverna strana, jer lopte često sa susjednog sportskog igrališta udaraju u staklene površine.

Pojedini prozori zatvoreni su šperpločom umjesto staklom, ali ima i onih koji stoje polomljeni jer uprava nema novca da zamijeni polomljena stakla na prozorima.

U "Adi" se žale da je na susjednom igralištu, koje je nekada koristio Fudbalski klub Rudar, zacario nered i da su zaštitne mreže uništene.

Ističu da ovo igralište sada koriste brojne sportske ekipe, ali o redu niko ne vodi računa.

U SD "Ada" trenutno je zaposleno sedam radnika, a po sistematizaciji radnih mjesta predviđeno je 17 zaposlenih. Vukićević kaže da je nedostatak finansijskih sredstava glavni krivac zbog čega ne zapošljavaju radnike predviđene sistematizacijom.

– Znači, sa direktorom radi sedam radnika. Pritom, imamo jednog radnika koji je gotovo čitavo vrijeme na bolovanju. Nas šest zaposlenih održavamo čitavu dvoranu, jer jednostavno nema sredstava za veći broj radnika. Nažalost i pored malog broja radnika plate se ne isplaćuju redovno. Zaposleni nisu primili februarsku platu, i sada je teško reći kada će biti ta zarada isplaćena. Na polovini marta smo, a teško je reći kada će biti isplaćena zarada za ovaj mjesec. SD "Ada" ima i drugih dugova, koji prijete da u potpunosti bude obustavljen rad ovog sportskog preduzeća – kaže Vukićević i ističe da se rješenje problema mora tražiti na relaciji između Opštine Pljevlja i Vlade Crne Gore.

– Vlasnici kapitala treba da riješe pitanje SD "Ade" jer se ona ne može samostalno i od svojih prihoda izdržavati. Bilo bi strašno da "Ada" prestane sa radom ali je neophodno zaustaviti njeno dalje propadanje i nedaće zaposlenih – ističe Vukićević.

U Sportskoj dvorani "Ada", pored sportista koji tu svakodnevno treniraju, časove fizičkog vaspitanja održavaju i učenici Srednje stručne škole koji nema svoju fiskulturnu salu.

Zatvaranjem "Ade" ova škola, koja ima najviše učenika, ostala bi bez mjesta za održavanje časova fizičkog vaspitanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. jul 2024 09:42