пут Мељине Петијевићи / -к.м.
28/04/2022 u 06:37 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Компанија "Универзал монте" тужила државу: Од Владе потражују скоро пет милиона еура

Свега пет дана након тужбе, Влада је размотрила инфомацију да плати дуг средствима из текуће резерве

Компанија "Универзал Монте", донедавни концесионар пута Мељине -Петијевићи, поднијела је Привредном суду тужбу против државе Црне Горе, односно против Министарства финансија и социјалног старања, због неисплаћивања 4 милиона плус 840.000 еура на име ПДВ-а, по основу раскида споразума о изградњи, функционисању и трансферу поменуте саобраћајнице. Споразумом, који је потписан почетком маја 2021. године између поменутог министарства, инвеститора и Општине Херцег Нови, предвиђено је да накнада буде исплаћена најкасније до 31. јануара 2022. године, што није учињено, а да апсурд буде већи, у Закону о буџету ова исплата није била планирана.

-Обавезе с наше стране испуњене су у цјелости, што је констатовано потписаним протоколима. Компанија "Универзал Монте" била је у обавези да санира пут на локацији Котобиљ и да преда сву расположиву документацију која се односи на изградњу пута Мељине - Петијевићи. Новац који нам дугују још није уплаћен, иако је то требало да се деси прије четири мјесеца, казали су из компаније.

Наплатна рампа постављена 2008. године, а уклоњена 2021

Пут у дужини од 12,5 километара градила је београдска компанија "Универсал Холдинг" која је у Црној Гори основала фирму "Универзал Монте". Уговор је потписан по БОТ ситему (изгради, користи и пренеси), у изградњу пута уложено је око 18, 5 милиона еура, а инвеститор је добио концесију, односно право наплате путарине на 20 година. Наплатна рампа је постављена 2008.године, а уклоњена у мају 2021. године, када је укинуто и плаћање за прелазак тим путем. Због прекатегоризације пута са локалног на магистрални, на шта је Влада дала сагласност 2006. године, за одржавање и развој ове дионице није више била надлежна локална самоуправа већ државни орган управе.

Влада Црне Горе је прво добила опомену од компаније "Универзал Монте", а како то није уродило плодом пресавили су табак. Свега пет дана након тужбе, Влада је размотрила инфомацију да плати дуг средствима из текуће резерве. Министарство финансија и социјалног старања оцијенило је оправданим да се на тај начин исплате средства, имајући у виду и да ће бити избјегнуто плаћање потенцијалних судских и других трошкова. С друге стране, Општина Херцег Нови, прикупља документацију, како би саобраћајницу Мељине -Петијевићи превела са локалног у магистрални пут.

-Неопходно је да локални пут преведемо у магистрални за шта нам треба пројектна документација и она која је коришћена приликом изградње. Морамо да урадимо провјеру дијела пута на којем је постајало клизиште, да извршимо провјеру самог пута, а након тога ћемо урадити пројекат реконструкције коју је потребно обављати сваких 10 до 15 година. Општина Херцег Нови прикупља документацију коју доставља Управи за саобраћај, након тога ће наша инспекција урадити непосредну контролу стања пута и моћи ћемо кренути у реконструкцију и обнову. Министарство финасија задужено је за плаћање обавеза према концесионару, саопштено је из Министарства капиталних инвестиција.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 00:38