/ ФОТО: Саша Матић
24/12/2021 u 15:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Кордић: Иновирани Програм приступања ЦГ даје јасан стратешки правац преговорима са ЕУ

Кордић jе честитала члановима Комисиjе на високом квалитету документа, коjи jе постигнут у веома кратком року

Иновирани Програм приступања Црне Горе Европскоj униjи (ЕУ) даjе jасан стратешки правац преговорима са Униjом, казала jе главна преговарачица Зорка Кордић, преноси Мина.

Она jе, на засjедању Комисиjе за европске интеграциjе, рекла да иновирани Програм приступања представља производ заjедничког рада свих ресора, коjи улажу максималне напоре у испуњавању постоjећих и планирању нових обавеза из тог кровног документа.

- Чињеница да jе у кратком року Комисиjа са припадаjућим тимовима преговарачке структуре анализирала и распоредила готово седам хилjада прописа нове правне тековине ЕУ говори о посвећености и обновлjеном ентузиjазму према испуњавању завршних мjерила у свим преговарачким поглавлjима - навела jе Кордић.

Из Генералног секретариjата Владе саопштили су да jе на сjедници разматрана прва верзиjа иновираног Програма приступања Црне Горе ЕУ за период од наредне до 2023. године.

Како су навели, разматрана jе и његова усклађеност са средњорочним и годишњим програмом рада Владе, као и Акционим планом за адресирање препорука из извjештаjа Европске комиjе за ову годину.

Кордић jе честитала члановима Комисиjе на високом квалитету документа, коjи jе постигнут у веома кратком року и проактивности у рjешавању питања надлежности за имплементациjу поjединачних целекса.

Она jе указала на значаj чињенице да ће нови Програм приступања, поред стратегиjског и законодавног диjела, садржати и административни оквир, односно планирање jачања административних капацитета, као и инфраструцтуре.

То ће, како jе навела, пратити принципе стратегиjе реформе jавне управе, као и динамику усваjања буџета.

- Када jе риjеч о превођењу правне тековине ЕУ, истакнуто jе да jе ажурирана листа координатора за стручну редактуру и носилаца стручне редактуре, министарстава и надлежних институциjа, као и листе стручних редактора задужених за поjедине области правне тековине - каже се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 09:14