- архива / Зорка Кордић
09/03/2022 u 15:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кордић: Професионална јавна управа окосница ефикасне европске интеграције

Кордић је казала да вјерује да Црна Гора сада има снажну преговарачку структуру и довољно професионалну и независну јавну управу која ће спроводити реформе и припремити државу за чланство у ЕУ

Црна Гора у преговорима са Европском унијом (ЕУ) фокус треба додатно да стави на људски капитал и вјештине, јер је професионална јавна управа окосница ефикасне европске интеграције, оцијенила је главна преговарачица, Зорка Кордић.

Она је на састанку са Аријем Сихволом, руководиоцем ЕУ Твининг пројекта „Пружање подршке у области управљања људским ресурсима у јавном сектору", рекла да Црна Гора има квалитетан стратешки и законодавни оквир у реформи јавне управе.

- И сада је потребан искорак у јачању административних капацитета, како бисмо адекватно адресирали завршна мјерила у многим поглављима правне тековине ЕУ - додала је Кордић.

Она је казала да вјерује да Црна Гора сада има снажну преговарачку структуру и довољно професионалну и независну јавну управу која ће спроводити реформе и припремити државу за чланство у ЕУ.

Кордић је, како је саопштено из Генералног секретаријата Владе, истакла да су процес приступања ЕУ и реформа јавне управе компатибилни и да је стога важно оснажити и мотивисати људе, и осигурати да јавна управа буде истински сервис који одговара потребама грађана.

Сихвол је рекао да је циљ пројекта да допринесе добром управљању у јавној управи.

- Унапређењу рада Владе и подстицању високог руководног кадра да покрене и спроведе реформе јавног сектора у складу са смјерницама Стратегије реформе јавне управе и заједничким циљем чланства Црне Горе у ЕУ - додао је он.

Саговорници су се сагласили да ће реализација пројекта допринијети хоризонталном умрежавању руководног кадра и њиховом уједињавању на заједничком задатку европске интеграције Црне Горе, те повећању продуктивности и квалитету пружања јавних услуга.

Пројекат финансира ЕУ, уз подршку амбасада Финске и Хрватске.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:08