Obilježeno osam decenija od stradanja Pivskih mučenika   / - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć
07/06/2023 u 12:51 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Milatović odao počast žrtvama zločina u Pivskim Dolima

U znak sjećanja na nezapamćeni masakr kada su od 6. do 12. juna 1943. godine pripadnici folkdojčerske divizije "Princ Eugen“ i vojnici iz gatačkog sreza i okoline Pive strijeljali 1.300 mještana, među kojima je bilo 549 djece i omladine do 20 godina, održana je Sveta Arhijerijska Liturgija u metohu Pivskog manastira - Dola

U Dolima pivskim obilježeno osam decenija od stradanja Pivskih mučenika.

U znak sjećanja na nezapamćeni masakr kada su od 6. do 12. juna 1943. godine pripadnici folkdojčerske divizije "Princ Eugen“ i vojnici iz gatačkog sreza i okoline Pive strijeljali 1.300 mještana, među kojima je bilo 549 djece i omladine do 20 godina, održana je Sveta Arhijerijska Liturgija u metohu Pivskog manastira - Dola. Liturgiju je služio je episkop budimljansko-nikšićke  Metodije sa sveštenstvom i monaštvom.

image

Obilježeno osam decenija od stradanja Pivskih mučenika
 

- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć
image

Obilježeno osam decenija od stradanja Pivskih mučenika
 

- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć

Događaju je prisustvovao i predsjednik države Jakov Milatović koji je istakao da je od juna 1943. godine ovo mjesto naš zid plača.

-Te 1943. godine 7. juna desila se Pivska krvava bajka. Samo prvog dana ovog zločinačkoh poduhvata na ovom mjestu ubijeno je 532 ljudi od kojih je 109-oro djece da bi u narednih deset dana broj žrtava porastao na 1290 među kojima je bilo najviše djece. Od tog vremena ovo mjesto je naš zid plača. Te godine Piva se odselila na nebo, kako je pisac rekao. Dok su pripadnici zloglasne divizije "Princ Eugen" vršili zločin nad nevinim stanovništvom u Dolima, u Brezni, Gojkovića Dolu, Stabni, Kručici, Miljkovcu, Bukovcu, Zagorju, Brljevu i drugim Pivskim stratištima, zločinci su iza sebe ostavljali krvavi trag, uništavajući porodice i bratstva.... Stojim danas ovde pred vama kao predsjednik Crne Gore želeći da iskažem pijetet žrtvama ovog strašnog zločina i posebno istaknem da država Crna Gora ne smije zaboraviti nedužno stradanje vaših i naših predaka, rođaka i komšija. Na to nas obavezuje patnja Jaglike Adžić, preko dvjesta ubijenih bratstvenika iz porodice Blagojevića, ugašeno bratstvo Verun i brojni drugi primjeri - istakao je Milatović.

On je dodao da je poražavajuća što ovaj tragičan događaj nije dovoljno  osvjetljen u istorijskim čitankama i kolektivnoj svijesti.

Zbog toga ističe važnost ovakvih događaja kako bi se razvijala kultura sjećanja.

Ovom velikom narodnom skupu su osim predsjednika Milatovića, prisustvovali predsjednik Opštine Plužine Slobodan Delić, predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, predsjednik SO Nikšić Nemanja Vuković, ambasador Rusije kao i drugi funkcioneri različitih opština i veliki broj ljudi.

Predstavnici Komunističke partije Crne Gore i UBNOR-a Plužina i Crne Gore svečano su položili vijence na spomenik Pivskih stardalnika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 14:02