/ - PHOTO BY MATHEUS FERRERO ON UNSPLASH
13/12/2021 u 16:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Милић: Психотерапијском подршком предуприједити депресију и пострауматски синдром

Циљ проjекта jе пружање савjетодавних и психотерапиjских услуга на конструктиван и стручан начин корисницима коjи су прошли трауматска искуства

Да jе психолошка подршка од изузетног значаjа у ситуациjама ратова, избjеглиштва и природних катастрофа показуjу и стручна литература и пракса. Људима jе приjе свега потребна физичка безбjедност, храна и њега, а одмах након ових потреба ступа на снагу потреба за подршком, односно повезивањем са другима, поручују из Удружења психолога Црне Горе. 

Зато Удружење психолога Црне Горе спроводи и заjедно са Грађанском алиjансом реализуjе проjекат психолошке помоћи мигрантима коjи се налазе у Центру за тражиоце азила, а у оквиру гранта ''Безбjедност за људе и границе - борба против криjумчарења миграната на Западном Балкану''. У ову сврху потписан jе Меморандум о сарадњи између Удружења психолога и Министарства унутрашњих послова.

 - Активности одабране проjектом подразумиjеваjу пружање психотерапиjске подршке како би се умањили стресогени ефекти тешких искустава у земљи пориjекла и након напуштања земље пориjекла, те како би се предуприjедиле теже психолошке посљедице попут депресиjе и посттрауматског стресног синдрома. Самим тим, у земљи транзита и земљи останка, корисници ће након добиjања одговараjућег третмана бити функционалниjи у смислу адаптациjе на захтjеве свакодневног живота, укључуjући и запослење - навела jе Тамара Милић, предсjедница Удружења.

Циљ проjекта jе пружање савjетодавних и психотерапиjских услуга на конструктиван и стручан начин корисницима коjи су прошли трауматска искуства, али и повећање свиjести о овоj услузи и потреби за третманом.

Проjекат су подржали Европска униjа и Балкански савjет за избjеглице и миграциjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 05:53