Мјештани Бистрице испред капеле у чијој близини би требало да се изгради црква / -Приватна архива
30/04/2022 u 06:17 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани Бистрице траже земљиште од Општине за изградњу цркве

Захтјев за пренос права располагања на предметном земљишту ради изградње вјерског објекта је у процедури и у односу на њега већ је предузето и реализовано низ управно-правних процедура, казао је Петар Смоловић

Црквени одбор Бистрице упутио je Општини Бијело Поље захтјев за уступање парцеле од 1.581 метара квадратних на којој би изградили цркву. Мјештани МЗ Бистрица кажу да овдје живи око 1.000 грађана православне вјероисповијести код којих одавно постоји жеља за изградњом цркве, али од локалне управе одговора нема.

-Црквени одбор упутио је Општини захтјев за уступање парцеле од 1.581 метара квадратни, али одговора а ни дозволе још нема. Чули смо шта се разговарало на сједници локалног парламента која је одржана прије неколико дана и незадовољни смо реакцијом и одговорима надлежних- у име мјештана Бистрице који траже изградњу цркве, каже Предраг Терзић.

Он додаје да се на поменутој парцели, која је државно, односно, општинско власништво налази капела која је укњижена на Епархију будимљанско-никшићку.

-За нас мјештане изградња цркве је важно животно питање и мјесто на којем би се уз молитву окупљали. Ако у скорије вријеме не добијемо позитивну одлуку надлежних из Општине бићемо принуђени на радикалније потезе-поручили су мјештани Бистрице.

Предсједник Општине Бијело Поље Петар Смоловић оцијенио је као "класичну замјену теза" да је одбијен захтјев мјештана Бистрице, који траже дозволу Општине за изградњу мјесне цркве.

-Ради се о класичној замјени теза, јер се не ради о одбијању захтјева, већ о одбијању да се одлука нађе на дневном реду засиједања СО. Општина Бијело Поље препозната је у Црној Гори по општем разумијевању потреба свих вјерских заједница и о томе најбоље говоре дјела из протеклог периода. Захтјев Епархије будимљанско- никшићке за преносом права располагања на предметном земљишту ради изградње вјерског објекта је у процедури и у односу на њега, већ је предузето и реализовано низ управно-правних процедура, јер поступак имовинско- правних односа је сложен и захтијева стриктно и јасно препознату процедуру сходно закону- казао је Смоловић.

Иначе, већина одборника СО Бијело Поље гласала је против предлога Демократа да се у допуну дневног реда уврсти предлог мјештана Бистрице који траже дозволу Општине за изградњу мјесне цркве.

-Очекујемо, да као што се радило за друге вјерске објекте, локална управа поступи на позитиван начин-казао је Марко Љујић, предсједник бјелопољског одбора Демократа.

Заштитник општинске имовине Љубомир Сошић казао да "тај материјал још није сазрео за парламент''.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:15