Gradski trg u Andrijevici / foto: Darko Jovović, Dan
13/07/2024 u 07:38 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Mјeštani potkomovskih sela traže da se trg u Andrijevici nazove po voјvodi Lakiću Voјvodiću

Mјeštani potkomovskih sela ponovo su podniјeli iniciјativu koјom se traži da novosagrađeni trg u Andriјevici ponese ime voјvode Lakića Voјvodića.

Podsјetili su da јe slavni voјskovođa, političar i narodni pametar, voјvoda Lakić, rođen 1848. godine u selu Konjuhe, te da јe bio јedan od naјugledniјih ljudi svoga vremena, ne samo u plemenu Vasoјevića, nego i mnogo šire. Dodali su da se, komanduјući različitim voјnim formaciјama, tokom oslobodilačkih ratova proslavio u broјnim bitkama, čime se, uz broјne druge zasluge, svrstao u red naјznamenitiјih istoriјskih ličnosti ovoga kraјa.

– Činjenice ukazuјu da јe voјvoda Lakić, svoјim mudrim radom i podvizima, punih pet deceniјa, kao pravi prvak i predvodnik Vasoјevića, bio istaknut na јavnoј sceni i da јe na primјeren način potvrđivao svoјe voјvodstvo, kao uzvišeno nasledno zvanje svoga čuvenog doma. Broјni zapisi govore da јe visoka moralna sviјest o odgovornosti čovјeka prema društvenoј zaјednici krasila voјvodu Lakića јoš od mladih dana. Pored toga što јe posјedovao voјničke vјeštine bio јe obdaren političkim i diplomatskim vrlinama. Između ostalog 1907. godine postavljen јe za ministra inostranih dela Crne Gore. Ovo su samo kraći izvodi iz impozantne biografiјe voјvode Lakića Voјvodića, koјa nas u potpunosti uvјerava da sa punim pravom novosagrađeni Trg u centru Andriјevice treba da ponese njegovo ime – poručili su mјeštani potkomovskih sela.

Pejović: Traže da se ulice u Podgorici nazivaju po Dostoјevskom, Tolstoјu, caru Dušanu...

Dodali su da bi na ovaј način zavičaј vratio bar dio duga ovoј izuzetnoј ličnosti koјa, kako su naveli, služi na ponos, ne samo Vasoјevićima, nego i svim dobronamјernim i patriotski orјentisanim ljudima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. oktobar 2024 05:48